Читај ми!

Зечевић: Лајчакова посета била припремна, желео је да утврди када Приштина може да почне преговоре

Професор Слободан Зечевић са Института за европске студије каже за РТС да се вероватно крајем пролећа може очекивати наставак преговора Београда и Приштине и да је то била суштина посете Мирослава Лајчака.

Мирослав Лајчак је био у региону и разговарао са представницима и Приштине и Београда. Слободан Зечевић је оценио да је реч о припремној посети, која је у ствари желела да на Косову утврди стање када би они могли да уђу у преговоре.

"Што се тиче доласка у Београд, јасно је да смо ми спремни да колико сутра наставимо преговоре, односно Влада и председник да у најкраћем могућем року наставе преговоре у Бриселу. Проблем је Приштина", наводи Зечевић.

Сматра да ће избор владе и председника у Приштини трајати вероватно до априла.

"Вероватно крајем пролећа можемо да очекујемо наставак преговора. То је била суштина обиласка. Наравно, Лајчак има функцију, он жели да одржи своје место, да му продуже мандат. Објективно, није много постигао у последње време", сматра Зечевић.

Оценио је да ће Аљбин Курти морати да учествује у преговорима због притиска Брисела и Вашингтона.

Наводи да је Лајчак исказао велики оптимизам да  се за неколико месеци може доћи до споразума Београда и Приштине.

"Ја не мислим да може да дође до брзог решења, с обзиром на то да нас следеће године очекују избори и у Србији, сигурно ће и то успорити проналажење решења између Београда и Приштине", рекао је Зечевић.

Зечевић се осврнуо и на изјаву Лајчака да су већ договорени неки делови будућег споразума између Београда и Приштине, који још нису објављени, и да се они односе на нестала лица, интерно расељена лица и економску сарадњу.

"Ради се о томе да, када је реч о несталим лицима, постоје одређена места где се сумња да се налазе гробови људи који су ликвидирани током операција ОВК, требало је да та места буду откопана, да се пронађу ти људи и да се саопшти породицама шта се са њима догодило. То приштинске власти нису урадиле. Вероватно Мирослав Лајчак ако говори о несталим лицима мисли на те случајеве", закључио је Зечевић.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво