Читај ми!

Брисел се враћа у политичку игру, шта је донела посета Лајчака Београду и Приштини

Председник Александар Вучић разговарао је јуче са изаслаником ЕУ и поручио да компромисни договор значи – никоме све, а свакоме довољно. Мирослав Лајчак је поручио да је статус кво неодржив. Приштина је незаинтересована за сваку врсту уступака, каже за РТС Драган Ђукановић, председник Центра за спољну политику. Брисел ће овога пута деловати нешто озбиљније у политичком смислу у кооридинацији са америчком новом администрацијом, истакао је некадашњи дипломата Зоран Миливојевић.

Председник Александар Вучић рекао је да Београд подржава напоре и намере специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака да политиком компромиса дођемо до решења за обе стране без ултиматума.

Дијалог је кључан за обе стране, истакао је Лајчак у Београду и додао да ЕУ нема интерес да одржава статус кво. 

Драган Ђукановић, председник Центра за спољну политику и професор на Факултету политичких наука рекао је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, да постоји очигледан покушај Мирослава Лајчака да дијалог који је био одмрзнут половином прошле године стави у убрзано стање.

Према његовим речима, политичке прилике не иду на руку таквом одмрзавању дијалог због победе Самоопредељења, чији лидер Аљбин Курти каже да сам дијалог и није приоритет нових косовских власти.

"Тако да ми се чини да у овом тренутку не постоји реална могућност да дође до суштинског напретка у дијалогу који је отпочео 8. марта 2011. године", каже Ђукановић. 

Без потпуне синергије између ЕУ и САД, које до сада није било, тешко је очекивати да процес буде унапређен, истакао је Ђукановић.

Од када је именован Лајчак за специјалног представника ЕУ, Ђукановић сматра да суштинског продора у дијалогу између Београда и Приштине нема и да не види да је било какво решење у неком догледном периоду могуће.

"Заправо треба очекивати значајнији продор и утицај САД у овом процесу посебно после Бајденове администрације која би заједно са ЕУ успела да процес оживи, који је на нивоу формалног одржавања јер се и технички део дијалога није водио неко дуже време", подвлачи Ђукановић.

Имајући у виду врсту максималистичке циљеве Приштине које износи, удаљени смо од било каквог могућег компримиса, истиче Ђукановић и додаје да он треба да подразумева усаглашавање, давање одређених уступака, али у овом тренутку Приштина је незаинтересована за било какву врсту уступака, и шири контекст европских интеграција, подсећајући да ЕУ није дозволила визну либерализацију.

Фокус на суштинском оживљавању дијалога 

Говорећи о ставу Америке, и о ономе што је рекао Метју Палмер да само узајамно признање долази у обзир, Ђукановић каже да смо то више пута чули и од претходне Трампове администрације, и то није непознаница.

С друге стране, имајући у виду специфичност позиција ЕУ, где пет чланица није признало косовску независност, не бих могао да дам неку врсту предикције какво ће то решење дефинитивно бити, али неће се заснивати на неким искључивим ставовима, каже Ђукановић.

Ђукановић каже да ће сада и ЕУ и САД фокусирати да дође до суштинског оживљавања дијалога.

Осврћући се на Вашингтонски споразум, сматра да ће америчка администрација истрајати у потпуној имплементацији онога што је договорено и да неће бити никаквог одустајања од потпуне имплементације. 

Миливојевић: ЕУ води дијалог, а САД контролише 

Некадашњи дипломата Зоран Миливојевић каже да је очигледно се Брисел има велики интерес да се дијалог настави. 

"Брисел има намеру да наступи агресивно и све што смо јуче чули дато је до знања да ће Брисел овога пута деловати нешто озбиљније у политичком смислу у координацији са америчком новом администрацијом", рекао је Миливојевић.

Миливојевић каже да је Лајчак био јасан да ће америчка администрација и Брисел деловати усаглашено и потврдио да ће Палмер наступати у новом својству, директно везано за регион, вратићемо се практично на методологију коју смо имали у време Обамине администрације.

"ЕУ води дијалог, посредује у њему, а САД контролишу и координишу оно што је по њиховој оцени од стратешког интереса", каже Миливојевић.

Миливојевић указује да се платформа са које ће Србија наступати у наредном периоду, заснива се на три ствари: нема признања и нема шансе да се постигне било какав резултат притисцима и уценама када је Србија у питању, треба тежити компромисном решењу и само је дијалог могуће решење и разговор везно за нормализацију која подразумева стварне потребе и живот људи на овом просторима.

Према његовим речима, компромис мора бити нешто између признања које је немогуће и између чињенице да се не може вратити у претходно стање, да КиМ не може бити у пуном смислу у саставу Србије, уз пуну заштиту интереса Срба.

"Они дуго слушају и потпуно је јасно после оног јуче да се не може градити стратегија за решење, говорим о западу, која подразумева признање, када је реч о Србији на то не могу да рачунају", каже Миливојевић.

За Аљбина Куртија дијалог није приоритет, има ли капацитет за преговоре

Миливојевић каже да је Лајчак био изричит и рекао је да постоје неки спољни интереси, које Курти мора да уважи, најавио је политички притисак на Куртија у корист дијалога и стављање овог питања у приоритете.

"Друга ствар око велике Албаније, то је основа политике Куртија и његове странке и они ће инсистирати на томе, а што се тиче подршке, албански фактор имаће подршку на овим просторима у мери у којој се поклапа са стратешким интересима Америке пре свега", истакао је Миливојевић.

Подсећа да албански фактор следи геостратешку и геополитичку линију Вашингтона, залаже се за НАТО, против Русије, Кине.

"Иза Куртија мислим да стоји Немачка, она је стајала и у прошлом мандату, било је јасно Немци се тада нису слагали са акцијом Америке да влада падне због оних такси, нису имали велике примедбе на таксе, залаже се за потврду државности Косова, за нове границе на Балкану које подразумевају Србију без Косова и Метохије. Уколико Куртијева политика иде у том правцу и уколико је комплементарна са тим, имаће подршку Немачке", закључио је Миливојевић.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво