Читај ми!

Одложено рочиште по тужби против СПЦ због земљишта у Приштини

У Основном суду у Приштини одложено је рочиште по тужби Универзитета против Српске православне цркве због наводне узурпације неколико хектара земљишта на којем је изграђена црква Христа Спаса.

Рочиште је одложено због неупућивања позива за рочиште подносиоцима тужбе, преносе приштински медији и додају да је следеће заказано за 25 март.

"Извињавамо се због пропуста, нисмо могли правилно уручимо позиве, а данас не можемо да одржимо главни претрес", рекао је судија Јовица Митровић и објаснио да је рочиште одложено на захтев представника Универзитета у Приштини.

Прошло је више од три године након што је Универзитет у Приштини поднео тужбу Суду у вези са земљишном парцелом на којој је изграђена православна црква. Универзитет у тужби тврди да се ради о земљишту у власништву универзитетског кампуса.

Неколико хектара земљишта је у власништву СПЦ, а у марту 2017. године Универзитет у Приштини изгубио је прву парницу на суду.

Универзитет је потом обновио тужбу, а албанска јавност, руководство Универзитета и студентска организација противе се градњи и постојању православног храма у центру Приштине изграђеног почетком деведесетих година прошлог века, тврдећи да је подигнут током режима Слободана Милошевицћа.

Студентска демократија, организација која окупља студенте албанске националности је више пута протестовала у близини храма Христа Спаса, а именовање српског судије у случају православне цркве оценила "скандалозним" и затражила промену судије Јовице Митровића.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво