Читај ми!

Брнабићева с амбасадорком Естоније о билатералној сарадњи и вакцинацији

Председница Владе Ана Брнабић разговарала је са амбасадорком Републике Естоније Кристи Карелсон о билатералној сарадњи и развоју економских односа, нарочито у области ИТ, борби против ковида и напредовању у вакцинацији становништва.

С обзиром на то да је Естонија један од светских лидера у ИТ сектору, постоји простор за унапређење сарадње, рекла је премијерка Брнабић и додала да Србија напредује у развоју е-Управе и да је спремна да додатно подржи стручњаке из Србије да посете естонске компаније и унапреде размену и развој те области.

Председница Владе Србије рекла је амбасадорки Естоније да Србија не посустаје у борби са ковидом и да ће, уколико се настави овај темпо вакцинације становништва, ускоро бити ревакцинисано милион грађана. Истовремено, додала је Брнабићева, у складу са својим могућностима, наша земља настоји да помогне и државама у региону у набавци вакцина.

Амбасадорка Карелсон је указала да је ове године две деценије од успостављања дипломатских односа Србије и Естоније и да се билатерални односи развијају у добром смеру. Према њеним речима, када је реч о економији, све земље се налазе у истоветној и сличној ситуацији, а српска економија је и у овако тешко време стабилна. Она је додала и да би било добро да се успостави ближа сарадња естонских компанија са Привредном комором Србије.

Премијерка Брнабић је захвалила на позиву да посети Естонију и упутила позив председници Владе Естоније да дође у Београд, истакавши да две пријатељске земље имају још много простора за унапређење међусобне сарадње.

Односи Србије и Естоније добри, има места за унапређење

Односи Србије и Естоније су добри, без отворених питања и имају значајан потенцијал за унапређење, констатовао је данас министар спољних послова Никола Селаковић приликом састанка са амбасадорком Естоније Кристи Карелсон.

Селаковић је амбасадорки, која Србију покрива на нерезиденцијалној основи из Будимпеште,  захватио на подршци Естоније у процесу европских интеграција Србије, саопштило је Министарство.

Селаковић је истакао да реформе остају у фокусу Владе Србије, али и да "значајан остварени напредак Србије није праћен одговарајућом динамиком приступних преговора са ЕУ".

Према његовим речима, нашу земљу охрабрују поруке да Естонија подржава агенду проширења ЕУ.

Селаковић је указао да Србија жели интензивнију економску сарадњу са Естонијом, укључујући и повећање трговинске размене.

Навео је да постоје могућности за даље унапређење односа и издвојио ИТ сектор и дигитализацију, где може много да се научи од Естоније као земље лидера у тој области.

Шеф српске дипломатије је изразио наду да ће јачати интензитет политичког дијалога и расти број билатералних посета, и позвао естонске инвеститоре да у наредном периоду појачају своје присуство на тржишту Србије.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво