Читај ми!

Билчик за РТС: ЕП спреман да подржи Србију на путу ка ЕУ, наставак међупартијског дијалога 1. марта

Спољнополитички одбор Европског парламента усвојио је извештај о Србији известиоца Владимира Билчика. У изјави за РТС Билчик каже да је Европски парламент спреман да подржи Србију на путу ка Европској унији и најављује да ће 1. марта почети међупартијски дијалог уз посредство европских парламентараца.

Са 57 гласова за, четири против и девет уздржаних, спољнополитички одбор ЕП усвојио је извештај о Србији у којем се траже конкретни резултати у правосуђу, борби против корупције и слободи медија, а поздрављају економски показатељи, учешће у регионалној сарадњи и дијалогу са Приштином.

"Извештај уважава све постигнуто до сада, посебно конструктивну улогу Београда у дијалогу са Приштином. Позивам све политичаре у Србији да се недвосмислено посвете реформама, што се пре свега односи на правосуђе и слободу медија и усклађивање са спољном политиком ЕУ. Много је учињено, али још много тек треба урадити", поручује Владимир Билчик, известилац за Србију Европског парламента.

У Извештају се наводи "жаљење због ширења антиевропске реторике и дезинформација", а од власти у Србији очекује се да "речима и делима" заступају европске вредности. Од ЕУ посланици траже више динамике у приступним преговорима са Србијом и примену нове методологије проширења.

За известиоца Владимира Билчика једна од главних порука извештаја је да је ЕП спреман да помогне Србији у поправљању услова за политичку утакмицу у земљи. Он је најавио почетак нове фазе међупартијског дијалога уз посредство ЕП за понедељак, 1. март.

"Покрећемо овај дијалог у разговору са Ивицом Дачићем, председником Скупштине, 1. марта. Имаћемо четири представника Европског парламента што показује нашу посвећеност. Уз Тању Фајон и мене, учествоваће и искусни бивши посланици Кнут Флакенштајн и Едуард Кукан", додаје Билчик.

Билчик каже да странке које су бојкотовале изборе треба да се врате за преговарачки сто и учествују у следећим изборима.

Навођење примера "Крушика", "Јовањице" и "Телекома" у Извештају, резултат је дугих преговора политичких група, каже Билчик, али додаје да то није новост, јер се они већ налазе у ранијим извештајима Европске комисије и Европског парламента.

Након Спољнополитичког одбора, очекује се да ће извештај о Србији бити усвојен на пленарној седници Европског парламента крајем марта.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво