Читај ми!

Вучић примио акредитивна писма амбасадора Канаде и Румуније

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је акредитивна писма новоименованог амбасадора Канаде Џајлса Нормана и пожелео му добродошлицу, истакавши да на дужност у Београду ступа у години када Србија и Канада обележавају значајан јубилеј - 80 година од успостављања дипломатских односа. Акредитивна писма предала је и новоименована амбасадорка Румуније Силвиjа Давидоју.

Осамдесет година диплматских односа Србије и Канаде уједно је и прилика за јачање политичког дијалога и подстицај за развој партнерства и српско-канадских веза у свим областима, констатовали су председник Вучић и амбасадор Норман.

Вучић је изразио задовољство што се повећава прилив канадских инвестиција, јер то значи да се српско тржиште показало као добро место за улагање, наводи се у саопштењу председниког кабинета.

Он је изразио наду да ће, осим рударства и енергетике, и друге привредне области бити занимљиве канадским привредницима.

Двојица саговорника надају се да ће ускоро бити отворена директна ваздушна линија између Београда и Торонта, која би допринела не само унапређењу економских односа, већ и бољем повезивању грађана Србије и Kанаде.

На састанку је истакнуто да је српска заједница, која живи на канадском тлу, важан мост између двеју земаља.

Председник Вучић је такође изразио захвалност за подршку коју Kанада пружа европском путу Србије, док је амбасадор Норман поздравио залагање Србије да се до решења питања Косова и Метохије дође дијалогом.

канадски амабасор је посебно похвалио начин на који српске власти одговорају на изазове пандемије.

Tакође je упознао председника Вучића са плановима за производњу вакцинe, коју су развили канадски стручњаци.

Вучић: Румунија искрен пријатељ и поуздан партнер Србије

Приликом пријема акредитивних писама новоименоване амбасадорке Румуније Силвиjе Давидоје, председник Вучић је изразио захвалност званичном Букурешту на поштовању територијалног интегритета и суверенитета Србије, а тиме и међународног права.

"Србија веома цени подршку Румуније европском путу Србије, као и конкретну помоћ кроз пренос румунских искустава из процеса придруживања", рекао је Вучић.

Председник Србије и амбасадорка Давидоју су се сагласили да су Србија и Румунија искрени пријатељи и поуздани партнери, изразивши уверење да ће добри политички односи да буду праћени још бољим економским везама.

Двоје саговорника су истакли да би од највећег значаја била изградња ауто-пута или брзе саобраћајнице између Београда и Темишвара.

Председник Вучић је такође нагласио да Србија може много да научи од Румуније кад је реч о коришћењу пловности Дунава.

Осим поменутог пута између Београда и Темишвара, који је издвојен као приоритетни пројекат, амбасадорка Давидоју је навела и изградњу железничке пруге, као и изградњу гасног интерконектора између двеју земаља.

Предложила и оснивање заједничке Привредне коморе, која треба да зближи пословне заједнице са обе стране границе.

Амбасадорка Давидоју је изјавила да Србија у Румунији има искреног заговорника проширења Европске уније на регион Западног Балкана, изразивши уверење да је и интерес ЕУ да Србија што пре постане пуноправна чланица.

Председник Вучић је нагласио и значај сарадње кроз формат Квадрилатерале, односно Високог савета за сарадњу Србије, Румуније, Бугарске и Грчке, јер тај вид сарадње сматра веома значајним за развој добросуседских односа и промоцију политике мира и стабилности у региону.

Председник Вучић је упутио поздраве председнику Јоханису и позвао га да посети нашу земљу.

 

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво