Читај ми!

Миливојевић о питању КиМ: Ништа се не може решити без српског народа и "преко колена"

Албанци на Косову и Метохији обележавају 13 година од једностраног проглашења независности. Бивши дипломата Зоран Миливојевић за РТС каже да је јасно да једнострано прголаше независност Косова није успео пројекат, и додаје да би питање Косова и Метохије требало решавати политичким средствима.

И 13 година након једностраног проглашења независности, већина Албанаца на Косову и Метохији живи са изневереним очекивањима, а то су демонстрирали претходних дана тако што су одбацили политичке опције које су биле на власти од 1999. године.

Вође бивше Ослободилачке војске Косова и креатори послератне политике су у притвору Специјалног суда у Хагу.

Током њихове владавине на Косову и Метохији су се распространили непотизам, партијско запошљавање, обрачун са политичким противницима, корупција, организовани криминал, пљачка јавне имовине.

Све то је утицало да незапосленост на Косову буде виша од 30 одсто, а да је незапосленост младих виша од 40 одсто, јавља дописник РТС-а.

Сваки трећи, ако не и други млади Албанац на КиМ жели да оде у иностранство како би пронашао егзистенцију.

Челници Европске уније из године у годину одлажу визну либерализацију за житеље Косова, што међу младим Албанцима изазива још већу нервозу и фрустрацију.

Срби изоловани у сеоским срединама

Срби су на Косову и Метохији и даље изоловани, углавном у сеоским срединама, изузев Срба на северу који су на компактнијем простору и географски наслоњени на централну Србију.

Од 1999. године Албанци као већина нису прихватали Србе онако како је то гарантовала и обећавала међународна заједница.

Срба нема у централним институцијама и у администрацији иако имају право на 10 одсто места.

Уочи дана када Албанци обележавају једнстрано проглашену независност, Срби се у симболичном броју окупљају надомак Приштине како би подсетили на убиство 12 својих сународника у Ливадицама код Подујева, захтевајући правду и осуду починилаца тог злочина.

Злочин код Подујева није једини који је остао нерасветљен. Нема правде ни за убиство Срба у Старом Грацку, Гораждевцу, за мартовски погром 2004. године.

Подсећањем на те злочине, Срби шаљу поруку о изузетно лошим условима у којима живе уназад

Обесхрабрују се сви они који размишљају да могу слободно да се крећу, да могу да се врате на своја имања.

О бројнијем повратку Срба на Косово нико не размишља. Затворени у својим срединама, чекају расплет, верујући ипак да могу да остану да живе на Косову.

"Неуспели пројекат" 

Бивши дипломата Зоран Миливојевић каже за РТС да је јасно да једнострано проглашеа независност Косова није успео пројекат.

"Косово нема никакве прерогативе који би могли да га кандидују као озбиљно друштво, а да не говоримо о држави", истиче Миливојевић.

Сматра да је једино решење да се тражи политички дијалог.

"Питање Косова и Метохије треба решавати политичким средствима, полазећи од чињенице да тај пројекат није успео", објашњава Миливојевић.

Каже да због подршке дела међународне заједнице на КиМ постоји систем који не функционише и где власт врши елита која жели на сваки начин да укине српски део и онемогући Србима нормалан живот.

"Велика је храброст и треба одати признање онима који су тамо остали. Захваљујући деловању из Београда, ипак се очувало некакво српско језгро и резултати последњих избора показују колико је то значајно", каже Миливојевић.

"Аргументи Србије добили на значају"

Зоран Миливојевић наглашава да се ништа не може решити без српског народа и "преко колена".

"Србија данас има много значајнији међународни положај, а аргументи Србије су добили на значају. Показало се да то у глобалном смислу не може да заживи. У међувремену је 18 држава повукло признање", подсећа Миливојевић.

Наглашава да већа половина света не признаје Косово ка одржаву.

"Нема никаквих могућности и основа да се та државност на било који начин потврди. Једина шанса је у дијалогу", сматра Миливојевић.

Каже да постоји интерес у Вашингтону и интерес једне уже структуре у Бриселу да се питање Косова реши у кратком року и на начин који искључује компромисно решење.

"Господин Курти, победник избора, са платформом коју нуди потпуно искључује дијалог. Његова полазна основа је признање и ништа више. Говори о томе да треба да разговарају два равноправна партнера, а то апсолутно није могуће", наглашава Зоран Миливојевић.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво