Читај ми!

Брнабић и Вучић: Србија остварује незабележене резултате

Премијерка Ана Брнабић рекла је на конференцији за новинаре, поводом 100 дана рада Владе, да Србија бележи до сада у нашој ближој и даљој историји незабележене резултате. И председник Вучић, који је присуствовао седници Владе, истакао је да Србија има одличне резултате и да је поред Ирске, прва у Европи по стопи раста.

Ана Брнабић је изјавила да је Влада са председником Вучићем разматрала тренутну позицију Србије која је, како је оценила, у сваком смислу невероватна.

"Србија бележи до сада у нашој ближој и даљој историји незабележене резултате. Најбољи смо у Европи по економским резултатима, данас други у Европи или по неким индикаторима први, у вакцинацији", навела је премијерка.

Најавила је да ће извештај грађанима о 100 дана рада поднети у суботу.

"На данашњој седници смо разговарали о дијалогу са Приштином, замолили смо председника Републике да нас извести о свему ономе што се дешавало и како он види наставак дијалога са Приштином и шта очекује и како влада Србије може на најбољи начин да помогне и подржи све оно што он ради", наводи премијерка.

Вучић: Велики ударац за мафију и организовани криминал

Председник Србије Александар Вучић похвалио је на конференцији за новинаре данашњу акцију МУП-а и Тужилаштва за организавани криминал.

"Нема данас неког ко није задовољан, јер је држава показала да не мижете да останете некажњени ако чините кривична дела. Ово је теажк и важан, али озбиљан наставак велике и борбе против мафије и оних који су мислили да могу да раде шта хоће. Штитећи безбедост штитимо и будућност наше деце", рекао је Вучић.

Председник је на седници поводом 100 владе поднео извештај о току дијалога Београда и Приштине, као и шта се десило на разговорима у Бриселу, Паризу и Вашингтону.

"Ситуација за нас није лака, али смо успели да се изборимо за очување националног интереса. За опстанак нашег народа на КиМ и за опстанак Србије", навео је Вучић.

Он је поновио да Србија има одличне резултате и да је поред Ирске, прва у Европи по стопи раста. 

"У јануару имамо суфицит од 13,5 милијарди динара, а био је предвиђен дефицит. То није увек и најбоља вест. Нама је потребно да се потроши новац", истакао је председник Србије.

"Држава ће се по сваку цену обрачунати са нарко-дилерима, мафијом, изнудиоцима"

Грађани треба да буду сигурни у одлучност државе да ће се по сваку цену обрачунати са нарко-дилерима, мафијом и изнудиоцима, поручио је председник Србије Александар Вучић.

Вучић је упитао да ли неко мисли да је случајно измишљена увезаност њега, чланова његове породице са случајем Јовањица.

"И сви знају да не постоји никакав контакт, сви то знају у полицији, БИА, али и даље се на томе инсистирало неколико месеци зато што је то био начин како се води специјални рат, да се каже то државно руководство је уплетено у криминалне радње, а да буквално никакве везе ни са чим немамо", рекао је Вучић на конференцији за новинаре поводом 100 дана Владе Србије.

Каже да је у једном тренутку схватио да је бесмислено да одговара на такве бесмислице.

"Дајте ми један доказ о било чему, а направили сте стотине хиљаде минута лажи о мени и мојој породици. Зашто? Да би мафија била заштићена и да би прави сарадници остали неоткривени. Сад се то све чисти. Готови су сви у Србији, ти велики познати нарко дилери што се тиче слободе, а шта ће суд да одлучи, то ћемо да видимо", рекао је Вучић.

Он је додао да се, када неки други буду владали Србијом, неће ни сетити тог случаја, а што је, каже, то срамота за све њих.

"Лагали су управо због овог специјалног плана да би се заштитили прави криминалци, мафијаши мислећи да ће тиме да зауставе жесток удар државе на мафију", рекао је Вучић.

Како каже, питање увезаности са државним структурама је наравно увек најважније питање.

"И то је питање, не о томе да ли се чуо са неким или да ли је неко некога срео па се поздравио, него да ли сте учествовали у извршењу кривичних дела. То је оно што надлежни државни органи у овом тренутку раде. Зато и јесте претерана кампања, а не мислим ништа посебно добро о раду Дијане Хркаловић, али мислим да је одвратна и претерана кампања против ње, па је крива и за оно где заиста није крива, али то је на надлежним органима да установљавају", рекао је председник.

Додаје и да је све то сувише компликовано, али и да када неко располаже толиком сумом новца с лакоћом улази и државне структуре, државни систем.

"Овог пута је држава показала да је снажнија и јача. То је оно што је од највећег значаја и када бих вам све детаље говорио које ми претпостављамо људи би били буквално шокирани. Али претпостављати не значи бити судија и доносити пресуду", истакао је Вучић.

"Значајне количине вакцина у наредне две, три недеље"

Напоменуо је да је то велики изазов за наш информациони систем и здравствени систем у целини.

"Имаћемо значајне количине вакцина обезбеђене у наредне две, три недеље", истакао је председник и најавио да ће до краја марта, почетком априла, стићи прве вакцине из Ковакса.

Напоменуо је да ће заједно са додатним уговорима који би требало да буду потписани данас или сутра са Кинезима и Русима, Србија имати потписан уговоре за укупно 11,5 до 12 милиона вакцина. 

"Нисам говорио о именима, али потребно више јединства у Влади"

Председник Вучић рекао је да је Влади потребно више јединства и ентузијазма.

"О именима нисам говорио, али сам јасно ставио до знања да је потребно више енергије и ентузијазма, борбености, да се не баве изборима већ јединством", рекао је Вучић.

Он је оценио да је одвратно када сазна да поједини министри о својим колегама јављају све најгоре и износе неистине да би себи обезбедили бољи третман у медијима.

"За разлику од неких земаља, Србија иде на ревакцинацију"

Председник је истакао да се свакодневно ради и бори за вакцине и лекове против короне.

"Сад су измислили неке лекове против короне који су страховито скупи. То су ненормалне цене. Нешто смо наручили да бар можемо да рачунамо да ћемо спасити 1.000, 2.000 живота, па ћемо то да добијамо", наводи председник и најављује да ће ти лекови стизати током марта, априла и маја.

Што се вакцина тиче, замолио је људе да се вакцинишу и поручио да је Србија, за разлику од неких других земаља, одлучила да иде на ревакцинацију.

"Неке земље су хтеле да вакцинишу првом вакцином што је могуће више, па макар заштита била свега 50 одсто, а наша је одлука да идемо на ревакцину и да знамо да они који иду на ревакцину, ти људи су заштићени 80, 90 одсто, али да су чак 98, 99 одсто изузети од потенцијално најтежих последица", истакао је председник. 

Макрон не намеће ставове Француске, жели да чује српску страну

Француска је признала независност Косова, али оно што је важно за Србију јесте да њен председник Емануел Макрон не само што нема жељу да намеће такве ставове већ показује жељу да саслуша српску страну, што обично није случај с многим земљама које су признале Косово, рекао је Вучић.

Тако је одговорио на мишљења који су се после његове посете Паризу да не треба претерано подгревати очекивања јавности од Француске у решавању косовског проблема.

"Што се тиче Косова и Метохије, најпре не смемо да подгревамо лажне наде нашем народу и да говоримо како су дивне ствари на КиМ. Нису и неће ни бити. Ко каже да јесу, тај је лажов. Ми морамо да се боримо за интересе нашег народа, да се боримо за њихову безбедност и да чувамо интересе Србије", рекао је Вучић.

"Да ће ствари на КиМ бити ‘мед и млеко’ – неће", поручио је он.

Вучић је указао и на то да су они који данас критикују политику власти око питања КиМ другачије разговарали са западним представницима, наводећи да су од њих тражили да само одложе признавање Косова због избора у Србији.

"У реду је да се призна независност Косова, али одложите то док не победимо на изборима", пренео је Вучић на конференцији за новинаре поводом 100 дана рада Владе Србије.

Вучић је казао да га не интересује таква политика и да ће он да се бори за КиМ, али да неће да лаже народ.

"Ја то нисам у стању. Даћу све од себе да ниједној мајци не вратим сина у ковчегу, а при том ћу водити чврсту политику и заштитити наш народ на КиМ", подвукао је Вучић.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво