Читај ми!

Дијалог власти и опозиције – када и у ком формату

Иако је најављено за ову недељу, још се чека разговор председника парламента Ивице Дачића и председавајућег Спољнополитичког одбора Европског парламета Дејвида Макалистера – о почетку дијалога власти и опозиције. У међувремену, део опозиције у јавност је изашао са две одвојене платформе. О захтевима и колико су реални, питали смо и њих, али и оне са којима би требало да седну за трећи округли сто.

Две платформе са по три услова пласирале су опозиционе групације које предводе ССП и Народна странка. Одвојено траже готово исто – слободу медија, демократски изборни процес, раздвајање избора.

"Они су изабрали да изађу нешто раније с тиме, али ја желим да верујем да ћемо ми успети да се договоримо сви заједно, јер су то суштински исте ствари, различите су методологије и начини како ћемо те циљеве остварити, али верујем да можемо да се договоримо да то буде једна јединствена и заједничка платформа", рекао је Мирослав Алексић из Народне странке.

У оној која је претходила, слобода медија и бољи изборни услови, траже се преко формирања министарства за изборе и паралелног уредништва јавних сервиса.

Ивица Дачић, председник Скупштине Србије, каже да међустраначки дијалог између власти и опозиције није фонтана жеља, а нарочито неких нереалних жеља које "они док су били на власти нису имали уопште жељу да на томе раде".

"Па, какво министарство за изборе. Мислим да би се у Европском парламенту смејали кад би то прочитали, то једноставно нигде у свету не постоји", рекао је Дачић.

Предлагачи тога одговарају – није важно како је нешто названо, већ може ли се разговором и компромисом доћи до циља.

"Ово што је сада реално је да се не поштују закони и Устав и у томе је разлика између овог сад и оног онда. Друга ствар, да ли је министарство за спровођење избора реално или није – није то суштинско питање, него да ли министарство за спровођење избора или неки други орган са извршним могућностима може да обезбеди да имамо слободне и поштене изборе", рекао је Зоран Лутовац из Демократске странке.

О јединственој платформи 

Творце два одвојена прелога трећа групација позива на заједнички састанак и израду јединствене платформе.

"Уверени смо да опозиција има снагу и способност да се коначно организује и победи актуелни режим. Морамо одговорно да покажемо да нам за израду и за спровођење поменуте платформе није потребан спољни или нестраначки ментор", наводе Нова странка и СДС. 

Српска напредна странка о предлозима опозиције изјасниће се када их види уживо, а не у медијима. За сада једини став да су, као и увек, спремни за разговор.

"На првом месту да бисмо учинили нашим грађанима боље услове и да све буде транспарентније што је могуће више. Оно на шта смо ми посебно поносни јесте да смо ми већ до сада постигли неупоредиво боље услове свима који представљају ту опозицију на било који начин. Такође, имали смо прилику да чујемо од председника Александра Вучића да смо ми заиста спремни све да учинимо по том питању и да нам није проблем да се одрекнемо неких наших мандата", наводи Ивана Поповић из СНС-а.

Двери чекају позив на консултације 

Једини се, до сада, формално председнику парламента обратио Покрет Двери. Три недеље чекају позив на консултације, на којима би изнели свој став.

Бошко Обрадовић из Покрета Двери сматра да опозиција у том дијалогу треба да има заједничку платформу и заједничку делегацију.

"Оно што је, по мишљењу Двери, најважније јесте шта су гаранције да ће оно што се договоримо заиста бити и спроведено. У томе мора да има улогу опозиција која ће контролисати спровођење договореног споразума", рекао је Бошковић. 

"Он је писао, тражио је састанак, али ја не могу да разговарам појединачно. Како, када странака има 10, 20, 30. Ако бисмо тако кренули, ми не бисмо далеко одмакли. Наравно да ће се о томе разговарати, али када почне дијалог", каже Дачић.

Када ће и у ком формату – о томе ће Ивица Дачић и Дејвид Макалистер, како нам је речено, вероватно разговарати идуће недеље.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво