Читај ми!

Селаковић са Борисовом о сарадњи две државе и мерама против коронавируса

Министар спољних послова Никола Селаковић разговарао је у Софији са бугарским премијером Бојком Борисовом о политичкој, инфраструктурној и економској сарадњи двеју држава, као и о мерама у борби против коронавируса.

На састанку, којем је присуствовала заменица премијера и шефица дипломатије Екатарина Захаријева, констатовано је да су одлични лични односи председника Србије Александра Вучића и председника Владе Бугарске од великог значаја за билатералну сарадњу две државе, коју је међутим неопходно интензивирати политичким дијалогом на нивоу министара спољних послова.

Србија придаје посебан значај даљем развоју свеукупних билатералних односа са Бугарском, као посебно важном суседу и пријатељској земљи, у духу међусобног уважавања и блиских веза два народа.

На европском путу током 2020. Србија није отворила ниједно преговарачко поглавље, јер зелено светло није дало седам земаља чланица ЕУ, међу којима и Бугарска. Разлози су, појашњава министарка спољних послова те земље, били техничке природе.

"Није било политичког разлога за то, већ је техничке природе. Рекла бих да није толико битан број поглавља и знам да вам некада изгледа фрустрирајуће спор тај процес. Али ја вам из искуства кажем да сам процес није брз. Најбитније је да се имплементирају и прихвате реформе које су у вези с тим поглављима, зато је и много теже затварање поглавља. Уверавам вас да Бугарска наставља да пружа подршку Србији на њеном европском путу", наводи Екатерина Захаријева, министар спољних послова Бугарске.

Пут који ће приблизити две престонице - Софију и Београд, требало би да буде готов до краја године. У току су радови на другој од укупно 3 деонице ауто-пута од Софије до границе двеју земаља.

У две пограничне општине где живи бугарско становништво - Бабушници и Димитровграду у току је опремање одељења Слободне царинске зоне Пирот, која ће, каже српски шеф дипломатије, отворити простор за унапређење сарадње.

"Да смо уверени да ће то бити одлицна прилика и простор за заједничке инцестиције, за долазак бугарских инвеститора и за обезбеђивање запослења људима који живе у тим пограничним крајевима којем год народу да припадају", напомиње Селаковић.

О положају бугарске националне мањине у Србији, али и намерама за јачање дипломатских односа две земље, министар спољних послова разговарао је и са бугарским председником.

Званичну посету Бугарској шеф српске дипломатије јутрос је почео обиласком храма Свете недеље у Софији, где се поклонио моштима Светог краља Милутина и разговарао са главним секретаром синода Бугарске православне цркве епископом Герасимом.

У Бугарској су на снази оштре мере против короне, поред осталог, затворени су сви угоститељски објекти до краја месеца, а не раде ни тржни центри.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво