Читај ми!

Избори на Косову и Метохији – коме би могло бити забрањено учешће

На Косову и Метохији ванредни парламентарни избори биће одржани 14. фебруара. За 120 посланичних места пријавило се 28 политичких субјеката са 1.079 кандидата.

У наредних неколико дана у централној изборној комисији треба да верификују листе кандидата, али претходно треба да прођу проверу судског савета.

Према одлуци уставног суда којом је оборена последња косовска влада, на следећим изборима странке не могу да кандидују особе које су у последње три године правоснажно осуђиване.

Из невладиног Косовског правног института истраживали су предлоге кандидата и дошли до податка да је близу 30 особа којима би могло бити забрањено да учествују на изборима.

Највише ризичних кандидата има у покрету Самоопредељење. Први на листи тог покрета Аљбин Курти осуђен је условно на три године затвора због активирања сузавца у косовској скупштини и та казна још није истекла.

И Аљбуљена Хаџиу, бивша министарка правде не би могла да се кандидује, а на листи је. На списку покрета Самоопредељење има још девет особа против којих су подигнуте оптужнице, али судски поступак против њих није окончан.

Алијанса за будућност Косова има осам кандидата којима може да буде забрањен наступ на изборима. Према правном институту Демократска партија има шест, Српска листа два и Демократски савез једног кандидата.

Осим Српске листе за изборе су се пријавили и јавности мало позната Грађанска иницијатива за слободу, правду и опстанак и Српски демократски савез.

Пријаву за учешће на изборима поднела је и Социјалдемократска иницијатива Фатмира Љимаја. Међу пријављенима су и партије Горанаца, Бошњака, Турака, Рома, Ашкалија и Египћана.

Предстојећи избори биће одржани, а да на политичкој сцени, први пут након сукоба 1999. године, неће бити Хашима Тачија, Кадрија Весељија и још неких утицајних особа из бивше ОВК.

Они су у притвору Спацијалног суда у Хагу по оптужницама за ратне злочине на Косову и Метохији и њихово одсуство ће утицати у тој мери да странка коју су основали – Демократска партија не може да рачуна да ће бити прва.

Аналитичари указују да одсуство утицаја Хашима Тачија и Кадрија Весељија може да на следећим изборима означи почетак доласка нове политичке генерације међу Албанцима на Косову.

Изборне анкете Демократској партији дају другу позицију, а испред ње је покрет Самоопредељење. Трећи је Демократски савез, а четврта Алијанса за будућност Косова.

Срби и други неалбански народи на КиМ имају загарантованих по 10 посланичких места.

Оно што ће бити карактеристика избора је да ће велике странке наступити самостално и да ће резултат бити права мера њихове снаге.

субота, 20. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво