Читај ми!

Ана Брнабић са амбасадором Индије и о увозу вакцина

Председница Владе Србије Ана Брнабић разговарала је са амбасадором Републике Индије у Србији Субратом Батачарџијем о билатералним односима две земље, актуелној епидемиолошкој ситуацији и могућностима увоза вакцина које се производе и развијају у овој земљи.

Председница владе истакла је да је Индија велики пријатељ и важан партнер са вишедеценијском традицијом добрих међусобних односа и сарадње, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

Брнабићева  је честитала Индији на досадашњим успесима у развоју вакцина и изразила уверење да ће вакцине развијене у овој земљи дати велики допринос превазилажењу кризе изазване пандемијом и у постизању колективног имунитета грађана.

Амбасадор Индије објаснио је да је његова земља развила две вакцине, а да је она коју прави индијски Институт за серуме у сарадњи са "Астра Зенеком" достигла фазу III клиничких испитивања и производње.

Он је истакао да ће се у Индији производи око 60 одсто вакцина намењених светском тржишту и да је ускоро планиран и извоз вакцине против вируса Цовид - 19. Пријатељске државе, у које се убраја Србија, ће такође, а уколико постоји интересовање, моћи да добију ову врсту вакцине, прецизирао је амбасадор.

Брнабићева је навела да Србија жели да увезе што већи број вакцина различитих произвођача, како би својим грађанима обезбедила што бољу заштиту, те да постоји интересовање за сарадњу у овој области са Индијом.

На састанку је разговарано и о наставку рада Мешовитог комитета за економску сарадњу, као и привредној сарадњи наших земаља. Србија је опредељена за чвршћу сарадњу, пре свега, у области пољопривреде, будући да ова грана привреде игра важну улогу у нашој земљи, наводи се у саопштењу.

Амбасадор Батачарџи оценио је да у Индији, као великој земљи увозници, постоји могућност за већу присутност српских производа, а као добар пример навео је извоз јабука српских произвођача у ову земљу и изразио очекивање да ће оваквих примера у будућности бити много више.

Премијерка Брнабић изразила је уверење да ће се ускоро наставити и добра пракса билатералних сусрета званичника двеју земаља на високом и највишем нивоу.

 

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво