Читај ми!

Нови систем плата у јавном сектору од 1. јануара 2022.

Скупштина Србије усвојила је сет закона из области радног права и зарада, којим се, између осталог, одлаже нови систем плата у јавном сектору за 1. јануар 2022. године.

Пре доношења ових закона, увођење платних разреда било је планирано за 1. јануар 2021. године, али је ситуација узрокована пандемијом коронавируса тај рок померила за годину дана.

Посланици су усвојили и измене Закона о државним службеницима, измене Закона о запосленима у јавном сектору, измене Закона о систему плата запослених у јавном сектору, измене Закона о платама службеника и намештеника у органима аутономне покрајине и јединице локалне самоуправе.

Усвојене су и измене Закона о платама запослених у јавним агенцијама и другим организацијама које је основала Република Србија, аутономна покрајина или јединица локалне самоуправе.

Изменама Закона о државним службеницима се помера рок за државне органе за почетак примене обавезности спровођења конкурсног поступка за рад на одређено време због повећаног обима.

Нови рок за почетак примене те одредбе је 1.јануар 2023. године, уместо 1. јануар 2021. године.

Усвојен Закон о задуживању за пројекат Рума - Шабац - Лозница

Скупштина Србије усвојила је и Закон о задуживању Србије код Уникредит банке за потребе финансирања пројекта Рума-Шабац-Лозница, а министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић је навела да је реч о износу од 467 милиона евра.

Обрадовић је у начелној расправи рекла да је то један од приоритетних пројеката који је важан за развој и повезивање око 600.000 људи.

Финансирање обухвата и изградњу три деонице, прва је Рума-Шабац од аутопута Е70 петља Рума до моста преко Саве у Шапцу дужине 21,14 километара, друга деоница је изградња моста преко Саве у Шапцу, а треће је изградња брзе саобраћајнице од Шапца до Лознице.

Посланици су усвојили и Закон о потврђивању уговора између Владе Србије и Владе Хонг Конга Специјалног административног региона Народне Републике Кине о отклањању двоструког опорезивања у односу на порезе и доходак и на имовину и спречавању пореске евазије и избегавања.

Потврђен је и Споразум између Владе Србије и Владе Француске о сарадњи у области спровођења приоритетних пројеката у Србији, као и Меморандум између Владе Србије и Владе Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске о запошљавању чланова породице који живе у заједничком домаћинству са члановима дипломатских и конзуларних представништава.

"Усвојени закони омогућавају спровођење важних инвестиција"

Министар финансија Синиша Мали рекао је да је сет закона које су посланици данас усвојили у Скупштини Србије од значаја за развој инфраструктуре, економски развој Србије и реализацију програма "Србија 2025".

"Пројекти предвиђени овим законима су од капиталног значаја за Србију, допринеће одрживом унапређењу српске привреде и олакшати трансфер технологије, као и стручног развоја квалификоване и неквалификоване радне снаге", каже Мали.

Међу усвојеним прописима, Мали је истакао да је први и и можда најважнији од свих Закон о потврђивању Споразума између Владе Србије и Владе Француске о сарадњи у области спровођења приоритетних пројеката у Србији.

"Потписивањем овог Споразума и његовим усвајањем у Скупштини на корак смо ближе циљу да грађани Београда и Србије добију свој први метро, као и томе да радови на овом пројекту крену до краја наредне године", каже министар.

Додао је да ће метро престоници донети цивилизацијски напредак и бољи квалитет промета саобраћаја и превоза грађана.

Како је саопштило Министарство финансија, Мали је рекао да овим сетом закона Министарство финансија заокружује значајну законодавну активност у овој години, а да се у законској процедури ове године нашло чак 40 прописа у надлежности Министарства финансија.

"Поносан сам на свој тим, јер смо успели да урадимо велики посао и да у доба велике неизвесности, прописима обезбедимо предвидивост, битну за планирање послова у наредној години", навео је Мали.

Министар каже да је најважнија вест за привреду да су се измене углавном односиле на поједностављивање, конкретизацију и боље дефинисање законских процедура и примену прописа, а све у циљу олакшаног пословања.

Међу усвојеним прописима је и Закон о задуживању Србије код Уникредит банке Србија А.Д. Београд за потребе финансирања Пројекта Рума-Шабац-Лозница.

"Изградња ауто-пута Рума-Шабац и брзе саобраћајнице Шабац-Лозница један је од приоритетних пројеката Србије у друмском транспорту, с обзиром на то да је реч о пројекту који је важан за развој и повезивање око 600.000 људи у Мачванском и Сремском округу, али и Подриње и западну Србију са Војводином, као и тај део Србије са регионом, посебно Босном и Херцеговином", рекао је он.

Према његовим речима, комерцијалним уговором предвиђена је уговорена вредност овог пројекта до 467,5 милиона евра као и завршетак пројектно-техничке документације и извођење радова, који обухватају изградњу три деонице: Рума-Шабац, изградњу моста преко реке Саве у Шапцу и изградњу брзе саобраћанице од Шапца до Лознице.

Као трећи закон из области надлежности Министарства финансија је Закон о потврђивању Уговора између Владе Србије и Владе Хонг Конга Специјалног административног региона Народне Републике Кине о отклањању двоструког опорезивања у односу на порезе на доходак и на имовину и спречавању пореске евазије и избегавања.

Тим прописом се, каже, отклања проблем двоструког опорезивања физичких и правних лица - резидената две стране.

"Уговор представља правни оквир и предуслов за улагања њихових инвеститора у привреду Србије, односно стварање услова за њихово учешће у процесу приватизације, али и за коришћење одговарајућих финансијских инструмената за подстицање виших облика билатералне економске сарадње", навео је Мали.

Фокус на капиталним улагањима 

Министар је поновио да су јавне инвестиције планиране у 2021. на веома високом нивоу.

"Поносан сам што се већи део буџетских планова односи на капиталне издатке, чијом реализацијом радимо на спровођењу програма ''Србија 2025'', који нам је председник Србије Александар Вучић одредио као апсолутни приоритет", рекао је Мали.

Додао је да је фокус на капиталним улагањима, што је значајна промена политике у односу на раније када се већи део улагао у текућу потрошњу.

Министар је рекао да су буџетом за 2021. предвиђене укупне инвестиције од око 330 милијарди динара, што је око 5,5 одсто БДП-а.

"То је највећи ниво издвајања за капиталне инвестиције до сада, што је похвалио и Фискални савет", подсетио је Мали.

Он је додао да се јавни дуг на нивоу опште државе смањује и да ће до краја 2021. године бити на нивоу испод 58,7 одсто БДП-а, као и да су циљеви фискалне политике свакако усмерени на одржање фискалне стабилности и смањење учешћа јавног дуга у БДП, те да не очекује већи раст јавног дуга ни у следећој години.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво