Читај ми!

Борељ: Проблем Београда и Приштине решавати у оквиру европске перспективе

Високи представник ЕУ за спољну политику Жозеп Борeљ изјавио је да је поносан што је поново покренут дијалог Београда и Приштине под покровитељством ЕУ, која једина може да реши тај спор. Бивши шеф европске дипломатије Хавијер Солана поручио је да Србији треба брзо понудити могућност чланства да би се олакшало решавање косовског проблема и избегло јачање руског утицаја на Београд.

Борељ и Солана говорили су заједно са бившом високом представницом ЕУ за спољну политику и безбедност Федериком Могерини на дебати у Бриселу организованој поводом десет година деловања Европске спољнополитичке службе.

"Поносан сам што смо поново покренули преговоре између Србије и Косова под покровитељством ЕУ. Помоћ САД у дијалогу је добродошла, али главну улогу и одговорност у томе има ЕУ, јер само ЕУ може да понуди европску перспективу, која је врло важна за обе стране", изјавио је високи представник Борељ.

Хавијер Солана, који је предводио европску дипломатију од 1999 до 2009. године, поручио је да ЕУ мора Србији да брзо понуди могућност чланства.

"Русија би јако желела да има Србију у својој сфери утицаја. Зато је кључно деловати брзо и понудити Србији могућност чланства у ЕУ. Специјални представник ЕУ за Косово морао би да се бави тим питањем 24 сата дневно и да уложи неопходно време како би се дошло до резултата", рекао је Солана.

Одговарајући на питање како у потпуности стабилизовати Западни Балкан, ако је понуда чланства у ЕУ данас мање убедљива него раније, Жозеп Борељ је поручио да ЕУ мора да пружи европску перспективу и појача економска улагања у регион.

"За жаљење је што у Босни и Херцеговини недавно није био могуће заједничко обележавање 25. годишњице Дејтонског споразума. Било је немогуће да сви заједнички обележе ратну трагедију и окрену су будућности", подсетио је Борељ.

"Баш зато што су поделе и даље пристуне и дубоке, морамо да пружимо европску перспективу и више инвестирамо. У супротном, становништво ће наставити да одлази из региона", закључио је Борељ.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво