Читај ми!

Нацрт закључака Савета министара ЕУ: Србија напредовала, али мора боље у владавини права

Савет министара ЕУ поздравља укупне резултате које је Србија до сада постигла у преговорима о чланству, уз оцену да напредак у области владавине права није ишао брзином која се очекује од земље која води преговоре, стоји у нацрту закључака Савета министара Европске уније о проширењу и свим земљама у том процесу, у који је РТС имао увид.

ЕУ поздравља чињеницу да је Србија до сада отворила 18 од укупно 35 поглавља и прихватила нову методологију проширења, а када је реч о економији, поздравља "континуирани напредак ка развоју функционалне тржишне економије", наводи се у тексту који би Савет министара општих послова требало да усвоји на састанку 8. децембра.

"Савет ЕУ жали што напредак у владавини права није био тако брз и ефикасан као што се очекује од земље која води преговоре и позива Србију да демонстрира политичку вољу, значајно убрза реформе и пружи конкретне и опипљиве резултате у овој, као и у другим темељним областима", наводи се у документу у којем земље чланице износе свој став о процесу проширења.

Савет ЕУ позвао је Србију да се у наредном периоду фокусира на најважније и најхитније реформе, посебно на испуњавање прелазних мерила за поглавља 23 и 24, што укључује изградњу независног и ефикасног правосуђа, уставне реформе, борбу против корупције и организованог криминала.

"Понављамо свој позив Србији да гарантује безбедан и повољан амбијент за несметано остваривање слободе изражавања и независности медија", стоји у нацрту.

Министри ЕУ наглашававају потребу да се "осигура правилно функционисање демократских институција" и позивају парламентарне и политичке снаге да се ангажују у међустраначком дијалогу који води Европски парламент, како би се постигао "широк међустраначки и друштвени консензус о реформама везаним за ЕУ".

У тексту закључака похваљује се ангажман Србије у различитим иницијативама регионалне сарадње и поздравља наставак дијалога Београда и Приштине.

Савет министара очекује да се Србија укључи у дијалог у "доброј намери и у духу компромиса како би постигла свеобухватан правно обавезујући споразум у складу са међународним правом и правном тековином ЕУ".

"Овај споразум треба да се односи на сва нерешена питања и доприносе регионалној стабилности, што је пресудно и за напредак Србије и Косова ка ЕУ", стоји у документу о процесу проширења ЕУ и наглашава да Савет минстара "снажно очекује да ће се сви претходних споразуми поштовати и спроводити".

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво