Читај ми!

ЕК о Црној Гори и Србији: Јасна порука Вархељија

Европска комисија оцењује да је јасна јучерашња порука комесара за проширење Оливера Вархељија, којом је поздрављена одлука Србије да повуче отказивање гостопримства амбасадору Црне Горе, а Подгорица позвана да учини исто.

На данашњу констатацију црногорских државних медија да је "такав став изазвао бројне реакције у Црној Гори", у Европској комсији понављају да је поштовање добросуседских односа и добросуседска сарадње основа за напредак ка ЕУ, али и за процесе стабилизације и придруживања региона.

"ЕУ позива на избегавање свих потеза који могу да угрозе међусобне пријатељске односе. Очување дијалога и климе поверења је од највеће важности посебно за земље које су на путу ка ЕУ", каже портпаролка Комисије Ана Писонеро.

Писонеро наглашава да "и Србија и Црна Гора солидно напредују ка ЕУ".

У Европској комисији нису одговарали на потпитања црногорских медија која су се односила на "познавање историјских чињеница" које су довеле до одлуке Подгорице о протеривану амбасадора Србије, као ни на то да ли је ЕУ "исто тражила од Београда" када је 2008. године протеран амбасадор Црне Горе због принања једнострано проглашене независноти Косова.

У последњем извештају Европске комсије, али и нацрту закључака Савета ЕУ, констатује се да Србија наставља свој позитиван ангажаман када је реч о регионалној сарадњи и добросуседским односима.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво