Читај ми!

Да ли је победа Самоопредељења у Подујеву прва казна за рушење владе Аљбина Kуртија

Ванредни избори за општинске председнике у северном делу Kосовске Митровице и Подујеву успешно су организовани упркос епидемији коронавируса, али више од самог техничког одржавања у ванредним околностима, пре свега у Подујеву, наговестили су почетак промене на албанској политичкој сцени на читавом Kосову.

У северном делу Митровице очекивано је победио Милан Радојевић, кандидат Српске листе, тренутно најорганизованије политичке групације Срба на Kосову и Метохији. У Подујеву је, међутим, победио Шпејтим Булићи, представник покрета Самоопредељење Аљбина Kуртија.

"Ово нису избори. Оно што се догодило је референдум. Не само данас, већ ће бити и убудуће."

Том оценом је Аљбин Kурти са присталицама означио победу свог кандидата у Подујеву, који је освојио 51,6 одсто гласова, и то у општини која је и пре, а и после сукоба на Kосову 1999. године, важила за бастион Демократског савеза Kосова, странке која је у марту ове године одиграла кључну улогу да свргне Kуртијеву владу и формира нову са премијером из својих редова.

Од рушења Kуртијеве владе, покрет Самоопредељење, са највише посланика у косовском парламенту инсистира на новим изборима, тврдећи да ће на њима апсолутно победити. Прилику у Подујеву су искористили и добили подршку бирача са више од 50 одсто.

Нова прилика за Самоопредељење 

У ситуацији када је албанска политичка сцена на Kосову са владом коју предводи Демократски савез Kосова, пуна превирања, када међу коалиционим партнерима нема разумевања за усвајање најосновнијих законских предлога ради заштите становништва и економије од последица ковида 19, када се бивши косовски председник са другим вођама ОВK суочава са оптужбама за ратне злочине и притвором у Хагу, када међу странкама на власти нема разумевања ко ће бити нови председник уместо Хашима Тачија, покрету Самоопредељење отвара се нова прилика, и то на читавом Kосову.

Апсолутна победа Самоопредељења у Подујеву је изазов владајућој коалицији. Да ли да сачува власт проширивањем постојеће владе уласком Демократрске партије и тиме покуша да нађе решење за наследника притвореног Хашима Тачија за место председника, или да иде на нове парламентарне изборе.

Оцена је аналитичара у Приштини да се одласком политичких вођа из ратног крила бивше ОВK "отворио простор, а да је изборни резултат у Подујеву потврдио жељу и намеру Албанаца да мењају политичку слику на Kосову, да је дошло време да странке, попут Демократске партије, Демократског савеза, Алијансе за будућност, које су две деценије након сукоба узурпирале власт, крену неким другим путем".

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво