Читај ми!

Брнабић: Србија повлачи одлуку о протеривању амбасадора Црне Горе

Председница Владе Ана Брнабић саопштила је да ће Србија вечерас повући одлуку о протеривању амбасадора Црне Горе. Председник Александар Вучић је рекао да су конвенције важне, али да су живот и пријатељство са Црном Гором важнији, пренела је Брнабићева.

Ана Брнабић је саопштила, након састанка са председником Александром Вучићем и шефом дипломатије Николом Селаковићем, да ће Србија вечерас унилатерално повући одлуку о протеривању амбасадора Црне Горе Тарзана Милошевића.

Србија је јуче ускратила гостопримство црногорском амбасадору, након што је Црна Гора прогласила српског амбасадора у Подгорици персоном нон грата, а премијерка је подсетила да је то учињено у складу са чланом 9 Бечке конвенције о дипломатским односима.

"Председник Вучић је позвао мене и министра Селаковића на разговор да се консултујемо око одлуке ладе. Он разуме и подржава ову одлуку, она је у складу дипломатским протокилима, са Бечком конвенцијом, узвратили смо реципрочним мерама. Али, председник нам је рекао да су конвенције важне, али да су живот и наше пријатељство са Црном Гором важније", пренела је Брнабићева.

У жељи да Србија пружи још једном руку сарадње и пријатељства, јер је било доста сукоба у региону, Вучић је замолио представнике владе да рамотре ту одлуку.

"Такође, консултовали смо и представнике српског народа у Црној Гори, који су ову одлуку подржали", истакла је председница Владе.

Премијерка се нада да ће се то протумачити као акт добре воље и да ће Србија наставити да гради све боље односе са Црном Гором. 

Изјава због које је протеран амбасадор Србије

Премијерка је навела да је црногорска влада прогласила Владимира Божовића персоном нон грата и наложила му да напусти земљу због изјаве у којој позива неколико пута на братство, пријатељство, слогу и поверење.

Затим је прочитала изјаву амбасадора Божовића:

"Велика и славна мојковачка битка као пример христолике жртве за свог ближњег и за слободу, била је увод у ослобођење Црне Горе, и Подгоричку скупштину, као Слободан израз народне воље за уједињење са братском Србијом, историјска подсећања треба да нам служе да будемо браћа, пријатељи, најближе комшије, да будемо заједно у љубави, да будемо окренути једни ка другима и да се међусобно поштујемо и помажемо да градимо братске и пријатељске односе уважавајући јасне и непобитне чињенице са правом да их можда и различито гледамо, поимамо и тумачимо.

Без обзира на неко ново њихово гледање емоције и односе које може изазвати неки догађај из прошлости, морамо се са дужном пажњом и поштовањем сетити свих тих људи, њихових дела и то узети као историјско памћење, које нам само може послужити за добро у садашњости и будућности", пренела је Брнабићева изјаву српског амбасадора.

Истакла је да се она као председница владе, министар Никола Селаковић и цела влада, али и Србија у потпуности, слажу се са том изјавом.

Та изјава, како је оценила, ни на који начин не може бити повод да се амбасадор једне земље избаци.

Амбасадор Србије у Црној Гори Владимир Божовић проглашен је јуче за персону нон грата и од њега је затражено да напусти Црну Гору.

Потом, Министарство спољних послова Србије саопштило је да је поступило на реципрочан начин, па је амбасадор Црне Горе у Београду Тарзан Милошевић такође проглашен персоном нон грата.

Мандатар за састав нове црногорске владе Здравко Кривокапић изјавио је да жали због протеривања двојице амбасадора и додао да ће нова влада радити на "оздрављењу односа" са Србијом и промоцији добросуседске политике с Београдом.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво