Читај ми!

Одбор упутио скупштини листу кандидата за чланове Савета РЕМ-а

Чланови Одбора за културу и информисање обавили су разговор са кандидатима за чланове Савета Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) и упутили скупштини листу кандидата.

Разговор је обављен са Оливером Зекић и Милошем Гајевићем, које је предложио надлежни скупштински Одбор, као и са Александром Јанковић и Снежаном Миљковић, које су предлог цркава и верских заједница, заједничким договором.

Између осталог, посланик Милош Терзић је питао Оливеру Зекић како Савет РЕМ-а може да утиче на све распростањенији говор мржње поједних политичара и медија, на шта је она рекла да парламент и Савет РЕМ-а морају да удруже снаге, како би се променио Закон о електронским медијима.

"Ми једноставно морамо да пооштримо казнену политику, јер располажемо мерама које нису баш довољно ефикасне. Сада располажемо више педагошким мерама, а не санкцијма које би нам омогућиле да говор мржње зауставимо једном за сва времена", рекла је Зекић, која је била чланица РЕМ-а.

Она је истакла да је председник Србије Александар Вучић најугроженији медијским нападима, али да није једни.

Затражила је подршку Одбора, уколико буде реизабрана, да се одреде новчане казне које ће РЕМ наплаћивати, јер је, према њеном мишљењу, једини начин да се телевизијска индустрија "доведе у ред" - "да се удари по џепу".

"Таква решења постоје у земљама у окружењу. У Мађарској те казне иду и до 300.000 евра. У Хрватској су те казне такође изузетно високе. Све што сада можемо да радимо је да шаљемо различите случајеве на прекршајне судове где они по правилу застаревају" казала је Зекић.

Она је говорила и о статусу истраге против телевизија које су наводно избегавале плаћање пореза реемитовањем прграма.

"Реч је о две телевизије и РЕМ је тражио проверу њиховог пословања. Колико знам, Пореска управа је обавештена о томе. Инсистираћемо да утврдимо у чему је проблем, јер проблем очито постоји", казала је Зекић.

На опаску да се РЕМ често назива "продуженом руком власти", Зекић је рекла да то није оцена целе јавности.

"Постоји део јавности који се бави ''навијачким новинарством''. Уместо да дају вест, они се баве коментарисањем. Моје учешће у РЕМ-у није ствар храбрости, већ одлуке да браним принципе до којих ми је стало", рекла је Зекић.

Правилник о праћењу изборних услова 

Када је реч о Правилнику о праћењу изборних услова, Зекић је оценила да је он унапредио праћење изборног процеса јер је РЕМ анализирао све телевизије са националном покривеношћу, као и две телевизије које, како је рекла, "нису под нашом, већ ингеренцијом луксембуршке Агенције за медије, Н1 и НоваС".

"Ту су се виделе знатне разлике у заступљености једне стране која је бојкотовала ове изборе. Извештај РЕМ-а по подацима и аналитичности је Библија за све остале извештаје које покушавају да ураде невладине организације. Службе РЕМ-а су перфектно урадиле тај извештај и овом приликом им се захваљујем", рекла је Зекић.

Александра Јанковић се заузела за повратак садржаја који афирмишу породицу у телевизијске програме.

"Потребне су нам емисије које обједињују целу породицу око неког телевизијског програма у којем се пропагира добро и људске врлине као што су саосећајност, поштење, скромност" казала је Јанковић.

Одбор за културу и информисање поступак за избор два нова члана Савета РЕМ-а покренуо је 4. новембра.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво