Читај ми!

Брнабић: Влада спремна да интензивира реформе на путу ка ЕУ

Премијерка Ана Брнабић нагласила је у разговору са шефом Делегације Европске уније у Србији Семом Фабрицијем и амбасадорима земаља чланица да постоји политичка воља и чврста спремност Владе да интензивира реформе на даљем путу ка чланству у Унији, што је најважнији спољнополитички приоритет земље.

Ана Брнабић је обавестила амбасадоре држава чланица ЕУ да Србија наставља рад на имплементацији реформи у области владавине права и реформи правосуђа, у најбољем интересу друштва и грађана земље.

Нагласила је да је ефикасност и транспарентност правосудног система основно полазиште демократског друштва којем Србија тежи и бескомпромисни циљ ове Владе.

Брнабићева је најавила да ће ускоро бити усвојен Акциони план за Медијску стратегију и да Влада остаје посвећена унапређењу дијалога са медијским и новинарским удружењима.

Учесници састанка су такође истакли значај формирања министарства које је посвећено друштвеном дијалогу и његов значај за унапређење дијалога свих актера у друштву.

Премијерка је нагласила да је Србија прихватила нову методологију ЕУ, као и да, у наредном периоду, очекује позитиван сигнал Уније и отварање нових поглавља за које је Србија у потпуности спремна.

Подршка ЕУ Србији

Шеф Делегације ЕУ Сем Фабрици и амбасадори држава чланица ЕУ поздрављају формирање нове Владе и њену јасну посвећеност бржем путу Србије ка чланству у ЕУ, између осталог и кроз реформе, посебно у владавини права. Подстакли су спровођење тих реформи на основу препорука из Годишњег извештаја о напретку Србије Европске комисије.

Такође су истакли пуну солидарност и наставак помоћи Србији током пандемије. Тим Европа - ЕУ, њене државе чланице и финансијске институције попут Европске инвестиционе банке наставиће и даље да подржавају Србију у овом тешком тренутку.

Фабрици је такође похвалио посвећеност Србије у напорима да одржи стабилност економије у тешким условима епидемије. Поручио је да ће ЕУ наставити финансијски да подржава Србију и регион кроз Инструменте за приступну помоћ, као и Економско-инвестициони план за Западни Балкан.

Та подршка је, како је објаснио, посебно значајна за очување привреде и привредних активности током пандемије и поспешивање дугорочног опоравка.

Посвећеност продубљивању регионалне економске интеграције, стварању заједничког регионалног тржишта и Зеленој агенди су такође позитивно оцењени.

Састанку је присуствовала и министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.