Читај ми!

Вучић: Србија нема проблем да пронађе сваког несталог

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да је затражио улазак на територију КиМ након што је косовска министарка спољних послова тражила да дође у Рашку, али да је са представницима Европске уније договорено да се те посете не догоде, као и да се о томе не говори у јавности.

"Сада су, како би правили велику причу, као и око оне лажи да сам им претио сценаријем Нагорно-Карабаха, иако су одлично разумели шта сам хтео да кажем, рекли да је Вучић непожељан на Косову", казао је председник Србије.

Вучић је новинарима у Београду препричао да су косовски Албанци, након што су пронађене масовне гробнице код Рашке, у којој су, верује се, тела Албанаца, желели да пошаљу министарку спољних послова у Рашку да, како је навео, "тамо прави некакав свој политички шоу".

"Ми смо им рекли да је то апсолутно непримерено у овом тренутку, али, да ако то хоће, ја ћу да идем прво на север, а за седам дана ћу ићи да копам у околини Ђаковице. Пошто су они нама упутили допис, ми смо њима упутили допис", рекао је Вучић.

Каже да је потом постигнут договор са Европљанима да нико нигде не иде, као и да се о томе не говори у јавности, који су Албанци погазили.

"Онда су људи из Европе звали и рекли да се договоримо, да се све слегне, да нико нигде не иде, али смо се договорили да се о томе не говори у јавности, да се не би узнемирила српска јавност, албанска јавност. Ми смо рекли да нема проблема, немамо шта да кријемо, само желимо да оно што смо дали могућност другима да и ми имамо то право. А онда су они изашли у јавност како су много јаки и паметни пошто су ми забранили улазак", казао је Вучић.

Ниједан злочин не сме да остане некажњен и сакривен

Томе се, додаје, највише радују у Србији управо они који га оптужују да је издајник.

Упитан да прокоментарише наводе Дојче велеа да нико од званичника Србије није поклонио пажњу вести о проналаску масовне гробнице код Рашке као ни одлуку Приштине о томе да је Вучићу због тога, како тврде, забрањен улазак на Косово, Вучић је додао да не жели да коментарише писање појединих страних медија јер га, каже, некад срамота да то и чита.

Вучић је рекао да је поносан на чињеницу да је председник државе која се не шали и нема проблем да пронађе сваког несталог и што може да изговори да ниједан злочин не сме да остане некажњен и сакривен.

Додао је да код Рашке нису ископани земни остаци 15 људи без знања и одобрења српских власти.

Вучић је објаснио и да је Београд у Бриселу, када се отворила тема несталих, поручио да ће се залагати за потрагу било чијих земних остатака јер је то цивилизацијско достигнуће, али и да су затражили да се врше ископавања на пет локација на Косову и посебно Метохији, где Београд верује да има покопаних Срба, како би и представници Београда присуствовали ископавању, али Албанци то, како наводи, нису прихватили.

Закон мора да буде исти за све

Вучић је истакао да су људи који критикују понашање током сахране патријарха Иринеја заборавили да су много горе од тога себи опростили, подсећајући да су позивали на демонстрације, без маски, као и на кршење полицијског часа.

Вучић је то рекао упитан како види критике дела опозиције на свештенство и понашање током сахране патријарха Иринеја, те позив Загорки Доловац да реагује због тога што нису носили маске, док је један синдикат тужио директоре школа јер су инсистирали на ношењу маску, те како грађани да се снађу у тако контрадикотрним порукама.

Што се тиче захтева државном тужиоцу, каже, свако има легитимно право да подноси шта хоће.

"Али, поставља се питање да ли је то морално? Или сте заборавили да сте много горе од тога себи опростили. Трудио сам се и на сахрани патријарха да носим маску, иако ми није увек једноставно, јер сам желео да тим примером покажем како то треба радити ради заштите пре свега других", објаснио је он.

Вучић је казао да је симптоматично да о томе говоре они који су заузимали скупштину Србије, тукли полицајце, окупљали се без маски, а упозоравани су данима да то не раде, али су говорили да корона није болест, да их вакцине не интересују, те да их позивамо што се плашимо њихових фантастичних демонстрација.

"Кршили су полицијски час, свесно закон ове земље. Данас нам соле памет како је требало да се понашамо све онако како они нису пре месец или два. Закон мора да буде исти за све. Тужиоци свој посао знају, нека раде што хоће", поручио је Вучић.

Упитан за полицијски синдикат који је тужио 300 директора основних и средњих школа јер су тражили од ученика да носе маске, Вучић је истакао да је био шокиран када је видео да је неко поднео тужбе против директора који поштују прописане мере.

"Молим диркеторе да наставе да поштују мере. Тиме чувамо децу, али пре свега њихове родитеље, деке и баке", указао је он.

Нагласио је да му се све то чини као неслана шала и изразио уверење да ће надлежни органи обавити свој посао.

"Слушали сте у појединим медијима данима ‘затварајте локале, кафиће, ресторане‘, а када смо донели одлуку да се скрати радно време до 18 часова, тог дана су као мечку водали неке из удружења угоститеља да објасне какви смо ми зликовци и како мрзимо угоститеље. Међутим грађани нису луди, већ су много паметнији и разумеју шта су радили", казао је Вучић и поручио тим критичарима да се "договоре шта хоће".

"Време лоповлука је неповратно отишло" 

Председник Вучић изјавио је да је СНС током последње предизборне кампање платила сваки секунд и порез за изборне спотове, док су поједини представници опозиције, говорећи да позив на бојкот није политички спот, избегли плаћање.

Вучић је тако одговорио на питање медија да прокоментарише писање ЦИНС-а да су спотови о бојкоту избора били плаћени са приватног рачуна једне независне новинарке, те додао да је то скандал невиђених размера.

"Да би људи разумели... Замислите спот у којем кажете - једини глас против Вучића је ако не гласаш, бојкот. И ви за то кажете то није политички спот, да не бисте наплаћивали политичку цену за тај спот. И то није наручила политичка странка која у томе учествује и која то касније пушта на својој интернет презентацији, већ то плаћа независна продукција која прави филмове о мени...", рекао је Вучић.

Упитао је зашто је онда СНС за 28 емитовања платила порез држави, плус само опозиционим медијима око 35.000 евра, уз оно што је плаћено свим осталим медијима, да би неко други платио 10.000 евра за чак 407 емитовања.

"Додатни проблем је њихов начин размишљања... За њих је време стало у криминалним и лоповским 2000-тим. Они би желели да се то време врати, то време криминала и лоповлука је неповратно отишло, време у којем је могуће да се политичке партије на такав начин понашају и да се на такав начин односе према грађанима", закључио је Вучић.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво