Читај ми!

Фабрици: ЕУ у бољој позицији него на почетку пандемије

Европска унија је у бољој позицији него пре неколико месеци, када је ковид криза почела, изјавио је шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици.

Фабрици је на онлајн конференцији "Београдски економски форум" подсетио на изјаву званичника из Брисела о важности здраве Уније где ће ЕУ, како је рекао, моћи да се на једном нивоу носи са пандемијом и да доноси координисане политике како би се суочила са кризом.

"Мислим да је јако важно препознати шта је то што мора да се измени и да се размишља о позитивним последицама, јер мислим да ово неће бити последња пандемија", рекао је Фабрици који је говорио о томе шта је могло да се научи из искуства у кризи са коронавирусом.

На почетку су се, каже, могле видети неке слабости система и осетљивост трговине, као и повратак геополитичких тема у пандемији, али и снаге које могу бити позитивне, као што је дигитализација.

"На самом почетку видели смо и солидарност врло брзо и потребу да државе чланице заједно делују, да остану заједно, али су и показале спосбност да се адаптирају и одговоре на ове изазове", рекао је Фабрици.

Он је додао да су неке мере морале да се ремоделирају како би реакција ЕУ могла бити ефикаснија.

"Научили смо како да се држимо заједно, променимо правила и да размисљамо о томе што ће доћи. Постојаће живот и након пандемије и надам се да ће ускоро доћи до њега", додао је Фабрици.

Према његовим речима, ЕУ је успела брзо да реагује, а да би тако и наставила дугорочни буџет ЕУ мора бити утемељен на зеленој агенди и дигиталној транзицији.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво