Читај ми!

Вучић обишао "Српску кућу" у Подгорици – "И даље ћемо помагати српском народу у Црној Гори"

Председник Србије Александар Вучић обишао је "Српску кућу" у Подгорици. Дочекао га је директор "Српске куће" Емило Лабудовић. Што се нас тиче, што нас више нападају да улажемо новац, ми ћемо улагати још више, јер је то новац грађана Србије, поручио је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић најавио је у Подгорици да ће Србија и даље помагати српском народу у Црној Гори.

Вучић је, након посете Српској кући, рекао да је срећан и задовољан што је Србија уложила 3,5 милиона евра у тај велелепни пројекат на најлепшем месту у Подгорици.

Пренео је, у изјави новинарима, да је видео део научних часописа које није могао да види раније и значајнију штампану продукцију, а садржајем који тек долази Српска кућа и њена библиотека показаће прави смисао. 

"Желим вам да још успешније и умешније овде радите. Што се нас тиче, што нас више нападају да улажемо новац, ми ћемо улагати још више, јер је то новац грађана Србије. Срећан сам што смо ово поклонили српском народу у Црној Гори. Таквих ствари биће још у Црној Гори, на приморју и на северу. Жеља је Србије да Срби буду своји на своме, и да поносно чувају српско име и презиме и да нашем народу помогнемо", рекао је Вучић.

Најавио је да ће да поклони 300 књига из личне библиотеке, као и да ће се побринути за донацију још 700 књига. 

"Имам много књига и немам где ни да их држим више. Рекао сам да ћу 300 својих лични књига поклонити, и још 700 као донацију. Молићу људе и у Службеном гласнику и Заводу за уџбенике да помогну јер је важно промовисање нашег писма и језика", објаснио је он.

Додик: Наш народ има право на свој идентитет 

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик истакао је да му је било важно да коначно посети Српску кућу у Подгорици, и да је пријатно изненађен и изгледом објекта и свим садржајима који су им представљени.

"Ово је импозантно и треба да послужи за јачање уверења да наш народ има право на свој идентитет и да не може да се одрекне ничег од свог идентитета", рекао је Додик новинарима.

Он је додао да ће институције Републике Српске сарађивати са Српском кућом како би садржај учинили још бољим.

"Ово говори о Србији која води рачуна о свом народу и важно је да се очувају све ове функције", рекао је Додик. 

Мандић: Важно што је Вучић данас са Србима у Црној Гори

Лидер Демократског фронта Андрија Мандић изјавио је да је веома важно што је председник Србије Александар Вучић данас са српским народом у Црној Гори и истакао да од времена краља Александра Карађорђевића до данас нико није помогао Србима у Црног Гори колико председник Вучић.

Мандић је испред Српске куће, непосредно пре доласка председника Вучића, рекао да је његов долазак у Црну Гору веома важан за Србе који су, како је рекао, остали без митроплита Амфилохија, историјске личности на коју се доминантно ослањала читава политика и снага српске цркве.

"Митрополит је цркву затекао скоро у рушевинама, а она се данас тако уздигла и моћна је народна установа", рекао је Мандић.

Он је казао да дочекују председника Вучића испред зграде која је власништво српског нарда у Црној Гори за шта је, како је истакао, доминантно заслужан сам Вучић. 

Вучић и Лабудовић заједно су обишли седиште институција и организација које су основане ради очувања културног и националног идентитета српског народа у Црној Гори, а за чију изградњу је Влада Србије издвојила 3,4 милиона евра.

У делегацији Србије, уз председника Вучића у Подгорици су министри Небојша Стефановић и Ненад Поповић, а у "Српској кући" су их дочекали лидери Демократског фронта Андрија Мандић и Милан Кнежевић, као и амбасадор Србије Владимир Божовић.

У "Српској кући" су смештене Матица српска, Институт за српску културу, Српски национални савет, Удружење књижевника српског народа, Српска телевизија, Српски радио, новине, портали, Српски културни центар...

После посете "Српској кући" председник Србије упутио се у Саборни храм Христовог васкрсења у Подгорици, где је сахрањен митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

Председник Србије Александар Вучић рекао је синоћ да ће из рада митрополита Амфилохија, а нарочито последњих година, много поука моћи да се извуче и да се разуме да само уз јединство и заједништво српски народ може све да оствари.

На питање новинара да ли би смрт митрополита могла и у којој мери да утиче на положај СПЦ, а посредно и на позицију српског народа у Црној Гори, он је рекао да ће "тек да се види колико смо изгубили смрћу митрополита, иначе великог и харизматичног човека". 

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво