Читај ми!

Вучића са Рамом и Заевим – договор о формирању сталне радне групе у оквиру иницијативе "мали Шенген"

Председник Србије Александар Вучић и премијери Албаније и Северне Македоније, Едији Рама и Зоран Заев договолили су на састанку у оквиру иницијативе "мали Шенген" да формирају сталну радну групу која ће укључивати званичне представнике влада сваке од земаља учесница, у циљу убрзања процеса потписивања и спровођења договорених активности.

Председник Србије Александар Вучић учествовао је на састанку који је одржан путем видео-линка са премијером Албаније Едијем Рамом и премијером Северне Македоније Зораном Заевим, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника Републике.

Лидери Србије, Албаније и Северне Македоније сагласили су се да је криза изазвана епидемијом додатно нагласила потребу за интензивирањем сарадње и регионалним економским повезивањем.

Тројица лидера су посебно истакли да је од изузетне важности за западнобалканску шесторку да се додатно ангажује на унапређењу регионалне сарадње, те су стога упутили позив Приштини да се придружи овој иницијативи.

Позив је уследио након утврђивања оквира који је дефинисан у Вашингтону у септембру ове године између председника Вучића и премијера привремених институција самоуправе у Приштини, Авдулаха Хотија.

Председник Вучић и премијери Рама и Заев договорили су се и да формирају сталну радну групу која ће укључивати званичне представнике влада сваке од земаља учесница, у циљу убрзања процеса потписивања и спровођења договорених активности у оквиру иницијативе за унапређење регионалне сарадње.

Учесници састанка су се сагласили да иницијатива може да се искористи и за идентификовање заједничких инфраструктурних пројеката усмерених на развој региона, а у складу са Економско-инвестиционим пакетом ЕУ за земље Западног Балкана.

Нада да ће се Црна Гора и БиХ придружити иницијативи "мали Шенген" 

Тројица лидера су изразили наду да ће и Владе Црне Горе и Босне и Херцеговине ускоро моћи да се придруже овој иницијативи, чиме би се остварила боља економска сарадња између свих држава региона што би резултирало повећањем слобода, трговинске размене и бољег животног стандарда за све људе у региону.

Састанком је обновљена иницијатива за унапређење регионалне сарадње која је покренута прошле године, наводи се саопштењу.

Констатовано је да је она у потпуности у складу са Берлинским процесом, те да представља добру основу за предстојећи Самит лидера Западног Балкана који ће бити одржан у Софији.

Активности иницијативе за унапређење регионалне сарадње биле су одложене због пандемије, као и због избора одржаних у Северној Македонији и Србији.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво