Читај ми!

Вежба безбедности Кфора, косовске полиције и Еулекса

Операција коју је предводио НАТО, у партнерству са косовском полицијом и мисијом Европске уније за владавину права (Еулекс), извела је интегрисану вежбу безбедности како би обучила преко 300 учесника у области контроле масе и сузбијање нереда, саопштио је КФОР.

Вежба "Уједињени одговор" одржана је у бази КБС-а у Ђаковици, а трупе су увежбаване у примени приступа безбедности на три нивоа, који косовску полицију предвиђа као прву у ланцу одговорности,  уз подршку Еулекса и Кфора као трећег нивоа одговора, наводи се у саопштењу.

Додају да су Кфорова компонента у вежби биле трупе из једанаест држава, састављене од свих јединица распоређених на Косову.

"Овонедељна вежба била је део континуиране посвећености Кфора обуци својих комбинованих снага за решавање било које ситуације која би се могла појавити, у блиској сарадњи са својим безбедносним партнерима. Вежбу је на реалистичан начин осмислила Кфорова Регионална команда Исток, под вођством САД, како би обучила све актере за заједнички и координисан рад на деескалацији напете ситуације и успостављању реда", напомиње се у саопштењу.

Вежба "Уједињени одговор" одсликава, напомињу, присуство Кфора на Косову, мултинационалну посвећеност обезбеђивању сигурног и безбедног окружења и слободе кретања за све заједнице на Косову, у складу са Резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација 1244 из 1999. године.

Командант Кфора генерал-мајор Микеле Риси истакао је важност обуке за одржавање мисије коју предводи НАТО.

"Обуком осигуравамо своју спремност и управо из те спремности црпимо свој кредибилитет. Наша безбедносна мисија захтева да КФОР буде уверљиво средство одвраћања", истакао је генерал-мајор Микеле Риси.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво