Читај ми!

Петковић: Сваки састанак у Бриселу започињемо питањем о ЗСО

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је да је и данас, у новој рунди дијалога у Бриселу, Београд покренуо питање Заједнице српских општина, јер које год питање да се покрене, нема напретка у дијалогу без формирања ЗСО.

Петар Петковић је рекао да је питањем Заједнице српских општина почео и састанак са представницима ЕУ и са приштинском делегацијом.

"Сви морају да знају да које год питање да се покрене, о којем год питању да се разговара у дијалогу, без формирања ЗСО не можемо да напредујемо. То је сада већ свима јасно", рекао је Петковић новинарима у Бриселу.

Видеће се, каже, како ће приштинска страна да се понаша, јер Приштина говори да ЗСО може да се формира како каже тзв. Уставни суд тзв. Косова.

"То је неприхватљиво јер није договорено у Бриселу. Нама треба озбиљна институција, са извршним овлашћењима. Реч је о суштини, о колективним правима Срба", рекао је Петковић.

На питање када се може очекивати састанак на највишем нивоу, Петковић је одговорио да то зависи од Брисела.

"Када ће бити наредни састанак и на ком нивоу зависи од ЕУ, која води дијалог и на којој је, као домаћину, да позове две стране на наставак разговора", рекао је Петковић.

Он је додао да је важно и да се буде присутно на експертском нивоу, да је важно да се разговара, јер су Београд и председник Александар Вучић опредељени да се изборе за виталне интересе Србије и дијалогом решавају сва питања.

Дијаметрално супротни ставови 

Петковић је навео да о питањима имовине и финансијских потраживања две стране имају дијаметрално супротне ставове.

"Изнели смо наше гледиште и приступе. Сваки пут долазимо са предлозима како да приступимо проблемима. Тражимо да се јасно утврде јасни принципи и механизми за решавање питања која оптерећују односе дуги низ година", рекао је Петковић.

Кроз разговоре, каже, покушавамо да изградимо преко потребан мир за Србе и Албанце, јер је историјско помирење неопходно за мир и просперитет на Балкану.

Боље да се проблеми решавају за столом, него да се преливају на КиМ, јер то онда доводи до неспокојства и удаљава нас од процеса нормализације, додао је Петковић.

Како је рекао, имплементација Бриселског споразума је неопходна за наставак дијалога и изградњу поверења да би се могао направити корак напред у даљим разговорима у Бриселу.

Петковић је поновио да је Београд испунио све што је договорено и сада захтева да се испуни оно што Приштина није испунила седам и по година, ЗСО.

уторак, 16. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво