Читај ми!

Вучић: Најважнији су програм и циљеви владе

Председник Србије и СНС-а Александар Вучић изјавио је да СНС, али и он лично, од владе тражи да се држава, тиме и влада, енергичније него икад пре супротстави организованом криминалу и корупцији, да српска економија напредује огромном брзином, да Србија сачува самосталност и независност и да остане на европском путу.

"Најважније је било да се поставе циљеви владе и да се испуни још неколико услова, како бисмо могли да измеримо резултате рада владе крајем 2021. године, да видимо ко је шта успео, ко није, и да онда можемо да уведемо додатно промене, ако добијемо поверење народа, и нову енергију у неку нову владу 2022. године", рекао је Вучић после седнице Председништва СНС-а.

Он је рекао да је странка захтевала да се држава енергичније супротстави организованом криминалу и корупцији, наводећи да ће и он на томе инсиситрати сваког дана.

"Борићу се да људи то примете и виде да Србија не сме и не може да буде Колумбија или нека земља у окружењу, да не смемо да будемо Србија из 2002. године, када су се догађала  мафијашка убиства сваки дан. Верујем да можемо да се вратимо у стање пре годину и по када смо имали два убиства за годину дана", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да две одлуке нису донете, да се чекају представници СПС за њихове одлуке за један ресор и министарство без портфеља.

Навео је да је ту било некавих неслагања унутар СНС-а око потенцијалног имена једног министра без портфеља и око једног министарства, односно кандидата из СНС-а.

Рекао је да ће премијерка сутра изаћи са тим именом.

Вучић је, говорећи о новим министарствима, рекао да дијалог не значи само да се разговара међу партијама, већ и са цивилним сектором и државним институцијама.

"То је важно и лековито за друштво и уверен сам да ће донети неку врсту промене атмосфере и нечега новог", рекао је Вучић.

Он је навео и да је СНС тражио да српска економија мора да напредује огромном брзином и истакао да ће као председник присуствовати седници владе на којој ће се говорити о БДП-у и на којој ће поднети извештај влади око Косова.

Истакао је и да ће влада морати да сачува самосталност и независност, да ће морати да буде наглашена европска перспектива Србије и европски пут, који треба да значи испуњавање обавеза у складу са вредностима ЕУ, а не да Србији буде наметнуто да ради оно што ниједна друга странка не би.

Вучић је рекао и да ће СНС подржати Ратка Дмитровића као кандидата за министра из СПАС-а.

"Није било једногласно, желим успех новој влади"

У наредној влади има доста промена, али ће то бити и влада континуитета, приметио је Вучић и додао да на седници Председништва СНС-а предлог састава нове владе није усвојен једногласно.

"Усвојен је огромном већином, али је било несугласица. Била су два гласа против и један уздржан", рекао је Вучић новинарима.

Председник је пожелео успех новој влади, да се избори са свим изазовима, додајући да ће је храбрити и бранити када буде потребе, а критиковати када заслужи, и то све чланове, без обриза на чланство у странци.

Вучић је изразио задовољство што ће проценат жена у Влади Србије бити изнад европског просека који је 25-26 одсто – 47,8 или 50 одсто.

"Ја нисам неко ко подилази ‘кључ варијантама’, да неко буде министар само зато што је одређеног пола, али мислим да смо бирали енергичне, вредне жене, а лично сам инсистирао да буду прихваћене две које нису функционерке СНС-а - Дарија Кисић и Анђелка Атанасковић", рекао је Вучић.

Он је појаснио да је инсистирао за Анатацковићеву, јер зна шта је готово ни из чега успела да направи од "Прве петолетке", зна проблеме привреде и има, како каже, страховиту енергију која се ретко налази.

То исто, додао је, важи и за Дарију Кисић.

Вучић је истакао да Тома Момировић, кандидован за министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, не би требало да буде изненађење.

Момировић, каже, не само да долази из успешне компаније, већ је био спреман да прими ударце различитих политичиких, а посебно економских незналица, чак и када се противио повећању минималне зараде.

То противљење повећању минималца је био разлог што није добио сектор за рад, али се од њега очекује да брине о бизнису, да преговара о пословима у области инфраструктуре, да буде тврд и чврст, као у преговорима око минималне зараде.

Он је тада рекао "ја сам послодавац, исплаћујем плате и за мене је тешко да повећавам минималац". "Једини је који је то признао, док су други ћутали", рекао је Вучић и изразио уверење да ће Момировић успешно водити министарство у које се полажу велике наде, и због програма Србија 2025. 

"Трудили смо се да сагледамо ко је како радио и шта може"

Александар Вучић је рекао да је на више нивоа министарстава извршена промена и да нема министара који су по осам година на њиховом челу.

"Мењали смо и поново рударство и енергетику, одбрану, МУП. Није Министарство одбране утешна награда, већ после којег сам ја постао председник владе и државе, па су ми смешне те приче", објаснио је он.

Вучић је казао да је са мандатарком Аном Брнабић мерио све, а тешко је то измерити.

"Трудио сам се да сагледам ко је како радио. Не гледамо само последња три или шест месеци, већ четири године, као и шта ко може да уради у будућности", објаснио је он.

Такође је пренео да је извесно да Братислав Гашић остаје директор БИА и додао да о томе није ни расправљано.

"Предложио измене на челу министарстава одбране и унутрашњих послова"

Вучић је рекао да је он предложио измене на челу министарстава одбране и унутрашњих послова, рекавши да није само једно мниистарство то које може задати коначан ударац мафији.

Вучић је на питање које је било упућено мандатарки Ани Брнабић, због чега је направила измену и поставила Александра Вулина на чело Министарства унутрашњих послова, те да ли је то зато што је досадашњи шеф тог ресора Небојшта Стефановић изневерио њена очекивања, као и да ли ће Вулин бити тај који ће задати крајњи ударац аждаји-мафији, јасно рекао да је он то предложио.

"Ја сам предложио замену, као и за Зорану и неке друге ствари. Случајно сам био носилац листе која је победила. Брнабић је предложила друге ствари и ми тако функционишемо", објаснио је он.

Вучић је указао да влада још није формирана, и да ће потпун састав бити познат тек за два дана. 

"Не чуде критике на рачун кандидаткиња за министарке" 

Председник СНС-а и Србије изјавио је да га не чуде критике на рачун кандидаткиња за министарке у новој влади, које су се појавиле и пре него што су оне званично предложене, наводећи да у Србији постоје појединци који нападају све, не размишљајући о томе имали то смисла и да ли је то добро за државу.

"Разумем кад то ради део политичара који чезну да се врате на власт да би могли да наставе пљачку коју су почели пре 10 година, али оне друге не могу", рекао је Вучић на конференцији за новинаре упитан да прокоментарише критике на рачун будућих министарки, посебно на рачун Гордане Чомић.

Говорећи о Чомићевој, која је предложена за министарку за људска и мањинска права и друштвени дијалог, Вучић је рекао да се са њом никад није ни у чему слагао и да је само једном на телевизији рекао да поштује њен начин политичког деловања, иако је увек била против његове странке.

"То за мене није била препрека да разговарам са Аном (Брнабић) и Горданом и да видимо може ли својим искуством да помогне у решавању важних проблема", рекао је Вучић.

"Нисмо дозволили да само исте људе гледате 12 година, да се ништа не промени. И кад имамо 50 одсто промена у министарствима и 50 одсто жена и даље нисмо задвољни у потпуности, а тражимо владу континуитета", рекао је Вучић. 

Скупштина СНС-а до марта, следе темељне промене

Председник СНС-а је најавио да ће Скупштина те странке бити одржана до краја марта наредне године, како би се, каже, поставили нови темељи партијског програма и додатна реконструкција кадра, од врха до месних одбора.

Вучић је рекао да је предстојећа скупштина странке била једна од тема састанка, поред разговора о члановима републичке и покрајинске владе из редова СНС-а.

"Скупштина странке зависиће од ситуације са ковидом, али због темељних промена у друштву и самој СНС, без обзира на ситуацију, биће одржана најкасније до краја марта", рекао је Вучић.

Скупштина ће бити одржана како би се поставили нови темељи партијског програма и планова за наредни период, те додатна темељна реконструкција у кадровском смислу, од врха до месних одбора, као најнижих страначких организационих јединица, истакао је Вучић.

Рекао је да није задовољан како раде градоначелници и председници општина из СНС на локалу.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да не мисли да би било добро да сви у политици имају исто политичко мишљење, али да би било добро да постоји сагласје када је реч о виталним питањима од државног и националног интереса.  

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво