Читај ми!

Сутра ће бити позната имена министара, какав је став посланика о новим ресорима

Нова Влада имаће три нова министарства предвиђено је Предлогом закона о министарствима који је на посланичкој расправи. Нови ресори су - за људска и мањинска права и друштвени дијалог, за бригу о породици и демографију и за бригу о селу. Гласање је у понедељак, а пре тога сутра после седнице Председништва СНС сазнаћемо ко ће водити нове, али и 18 старих кабинета.

Са 10 минута закашњења, председник скупштине на првој седници другог редовног заседања поручује да би желео да седнице почињу тачно у 10 сати.

"То значи да тачно у 10 сати будете ту како бисмо имали кворум", рекао је Ивица Дачић.

На седници Парламента истакао је да је за предложени дневни ред гласало 212 посалника -ни један против, 209 за, петоро није гласало.

"Ја овде сада имам пријаве - Драган Марковић Палма, није преко везе први се пријавио", казао је Дачић.

Осим што хвали предлог да се уведу три нова министарства, увођење једног, посебно. Иако не зна ко ће бити министар који ће водити ресор о селу, има за њега савет.

"Пољопривредни произвођач тражи сигурног купца, загарантовану цену, и да му држава каже, шта да сеје следеће године. Господин пољопривредни произвођач нема статистику о извозу и увозу. Прво да створимо услове за инфраструкутуру преко 40 одство села у Србији нема асфалта, неме Дом културе, да не говорим о води", истиче Драган Марковић, председник ЈС.

Ново министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог, радиће на њиховом унапређењу кроз нове прописе и усаглашавање са међународним о равноправности полова, антидискриминационој политици, родној равноправности- образложено је у предлогу.

Министарство за бригу о породици и демографији треба да штити брак, да планира породицу и децу. Приоритет је, кажу, наталитет и квалитет живота.  

"Сам Закон о министарствима нам даје широку могућност да можемо да имамо квалитетне људе довољно оперативне и довољно образоване и свакако људе са великим политичким искуством који ће моћи негде нешто да ураде, и понављам уопште није важно која ће странка који ресор да узме", навео је Владимир Ђукановић, СНС.

Посланичка група Уједињена долина СДА Санџака - неће подржати у понедељак предлог закона о Министарствима.

"И овај закон и овај сазив је нажалост кренуо по хитном поступку. Четири месеца сте чекали да бисте Закон о Влади ставили по хитном поступку и ми смо опет приморани да озбиљну анализу овако озбиљног закона, а затим амандамне и дискусије припремимо за 24 сата. Шта се радило четири месеца ако није закон о Влади, а видимо да није", упитао је Енис Имамовић, Уједињена долина СДА Санџака.

Ни Владан Глишић, који је мандат добио са листом СПАС-а, а потом изашао, неће гласати за.

"Без обзира на то што сте већ осам година на власти наше породице се распадају, статистички подаци су врло тешки наше село умире. Ова два министарва ће бити само шминкање мртваца ако се задржи да само постоје ова два министарева", сматра Глишић.

"Било би боље да се запитате колико породица данас живи у Србији због тога што смо политиком Александра Вучића смо успели да те компаније доведемо и како су те породице живеле када тих компанија није било, а то је политика равномерног регионалног развоја", каже Александар Мартиновић из СНС-а.

Састав владе требало би да буде познат сутра после страначких органа СНС. Према ранијим најавама мандатарка ће експозе представити у среду.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво