Читај ми!

Почела расправа о Предлогу закона о министарствима

Скупштина Србије почела је расправу о Предлогу закона о министарствима, чиме се стварају услови за формирање нове Владе Србије следеће седмице.

Према Предлогу закона о министарствима, Владу Србије ће чинити 21 министарство, а три нова биће Министарство за бригу о породици и демографију, Министарство за људска права, равноправност полова и друштвени дијалог, као и Министарство за бригу о селу.

Остају министарства финансија, привреде, пољопривреде, шумарства и водопривреде, заштите животне средине, грађевинарства саобраћаја и инфраструктуре, рударства и енергетике, трговине туризма и телекомуникација.

Остаће и министарство правде, затим државне управе и локалне самоуправе, МУП, министарство одбране, спољних послова, министарство за европске интеграције, као и министарства просвете, здравља, омладине и спорта, кулуре и информисања, рада запошљавања борачких и социјалних питања.

Предлог закона о министарствима у скупштинску процедуру је упутило 167 посланика са листе "Александар Вучић – за нашу децу".

Председник скупштинског Одбора за правосуђе и посланик на листи "Александар Вучић – за нашу децу" Владимир Ђукановић позвао је парламентарце да подрже Предлог закона о министарствима.

Посланик Уједињена долина - СДА Санџака Енис Имамовић изјавио је да та посланичка група неће подржати Предлог закона о министарствима.

Имамовић је рекао да се закон доноси по хитном поступку и упитао због чега се онда чекало четири месеца, јер посланици сада имају само 24 часа да припреме амандмане.

Упитао је и шта Влада Србије са ограниченим роком трајања може да уради.

"Ми ћемо покушати да поправимо закон амандманима и предложићемо да заједнички задатак свих министарстава буде да у оквиру свог делокруга разматрају последице пандемије и мере", рекао је Имамовић.

Мандатарка Ана Брнабић, према најави, свој кабинет и експозе у парламенту треба да представи у среду, 28. октобра, а састав нове владе биће познат после седнице Председништва СНС-а, која ће се одржати у недељу, 25. октобра.

Данас гласање о члановима РИK-а и заменицима генералног секретара

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић најавио је да ће посланици данас гласати о именовању чланова РИK-а и именовању заменика генералног секретара Скупштине.

Предложено је да заменици генералног секретара Вељка Одаловића буду досадашњи генерални секретар Срђан Смиљанић и Бранко Маринковић.

О том одлукама, за разлику од Предлога закона о министарствима, неће бити расправе у појединостима, тако да посланици могу о њима да се изјасне.

Дачић је посланицима рекао да је могуће да ће Скупштина радити и после 18 часова.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво