Читај ми!

Вучић: Ствари су компликованије од оног како их Приштина замишља

Председник Србије Александар Вучић истакао је, на специјалном онлајн панелу у оквиру Београдског безбедносног форума, да Приштина мора да промени став да је једино решење да Србија призна такозвану независност Kосова, и да схвати да је неопходно да се примене сви потписани споразуми.

Вучић је истакао да се само тако може наћи компромисно решење, а компромису, како истиче, нема алтернативе.

Председник Србије је то рекао на специјалном онлајн панелу "Београд–Приштина, нема решења без поверења" на којем је учествовао и премијер привремених приштинских институција Авдулах Хоти.

Вучић је рекао да за Србију ситуација око Kосова и Метохије није лака, имајући у виду да су 22 од 27 чланица ЕУ признале такозвану независност Kосова, али је указао да је, у складу са УН и Резолуцијом Савета безбедности 1244, све супротно од онога што кажу неке велике силе.

"Нисмо у лакој, ни једноставној ситуацији и волели бисмо да видимо постизање компромиса две стране", поручио је председник Србије.

Он је изразио наду да ће се Европска унија борити, заједно са обе стране, за постизање компромиса, јер он, наглашава, нема алтернативу.

"Да ли ће бити лако, да ли смо спремни за компромис? Увек ћете чути из Приштине да само Србија треба да призна Kосово, да ће они урадити исто и да је онда све решено. Међутим, компликованије је од тога", указао је Вучић.

Истакао је да морамо да променимо атмосферу и имплементирамо све што је потписано, почев од Бриселског споразума из 2014, као и да мењамо свеукупну атмосферу.

Вучић је указао да је неопходно да се разговара о економским везама.

Оценио је да су две стране, такође, далеко од помирења, и да треба радити на томе, као и прекинути са тим да гледамо једни на друге као противнике и непријатеље, већ да налазимо могућности за сарадњу.

"Нисам оптимиста, али смо привржени процесу проналажења решења и спремни смо да радимо снажно на томе", закључио је Вучић.

Хоти: За нормализацију односа, као две земље

Председник привремених институција у Приштини Авдулах Хоти изјавио је да је Приштина за потпуну нормализацију односа са Београдом, али у смислу односа две земље.

Хоти је рекао, на панелу, да дијалог треба да се настави уз посредство ЕУ као кључног механизма "ка пуној нормализацији односа".

Kаже и да је споразумом из Вашингтона постигнут кључан договор за досадашњу нормализацију односа и да би требало наставити ту заједничку сарадњу

У Хотијевом виђењу, Приштина је показала "снажну посвећеност ка потпуној нормализацији односа", као и да жели да ради са свим земљама у региону у циљу мира и стабилности у региону.

Решење ће бити болан компромис 

Специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је да ће решење косовског питања бити болни компромис.

Бриселски званичник је рекао да је нормализација односа Београда и Приштине важан елемент у решавању изазова у региону и да је циљ да се постигну три циља – нормализовање односа, постизање решења на европским вредностима и нормама како би се регион приближио европској будућности, као и да цео процес допринесе регионалној стабилности.

"То није лак процес, решење ће бити болни компромис, али ће бити вредно тога", рекао је Лајчак.

Стабилност Западног Балкана кључна за ЕУ

Европски комесар за проширење Оливер Вархељи наглашава да је питање безбедности Западног Балкана питање европске безбедности, уз констатацију да је ЕУ безусловно посвећена интеграцији региона и отклањању било каквих претњи у њему.

Вархељи је на овогодишњем Београдском безбедносном форуму изразио уверење да ће се лидери региона на предстојећем самиту Берлинског процеса у Софији усагласати око заједничког тржишта.

Западни Балкан је, рекао је он, приоритет за актуелну Kомисију ЕУ, што је доказала и усвајањем одлуком о почетку преговора са Северном Македонијом и Албанијом, као и пружањем, како подршке без преседана, током пандемије.

Kако објашњава, циљ је регионална интеграција, дигитализација, прилагођавање са ЕУ, транспорт, инфраструктура, животна средина, људски капитал, фокус на младе.

Додаје да ће улагања у свим овим областима ојачари и убрзати регионалну сарадњу, а истовремено приближити Западни Балкан Европској унији.

Али, како наглашава, то ће захтевати и наставак спровођења структурних реформи, владавину права, борбу против корупције, реформе јавне администрације јер, како објашњава, то доприноси дугорочној регионалној стабилности и безбедности.

Позив Београду и Приштини да раде на реализацији споразума

Функционер Савета за националну безбедност САД Рајан Тали пренео је другим учесницима Београдског безбедносног форума поруку америчког председника Доналда Трампа Београду и Приштини да наставе да раде на реализацији споразума из Вашингтона.

Трамп верује да економска сарадња може допринети бољим односима две стране, рекао је Тали, иначе заменик помоћника директора Савета за националну безбедност САД за Европу и Русију.

"Председник снажно верује у чврсте економске везе између Београда и Приштине, укључујући привредни раст и стварање радних места", рекао је Тали на панелу под називом "Београд–Приштина, нема решења без поверења".

Потребно је изградити поверење између два партнера, а недостатак формалних економских канала између Београда и Приштине је компликовало и најпростије трансакције почевши од чекања на прелазима или недостатак саобраћајних веза, указао је Тали.

Истакао је да је то све утицало на односе, на одлив мозгова, што такође утиче и на запошљавање.

У Вашингтону су, каже, поменути главни кораци који треба да се предузму и да су оба лидера показала велику храброст и посвећеност обавезама.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво