Читај ми!

Борељ: Финални договор Београда и Приштине могућ за неколико месеци

Остајемо одлучни да приведемо дијалог Београда и Приштине успешном завршетку, поручио је шеф дипломатије ЕУ Жосеп Борељ.

Борељ је после састанка министара иностраних послова земаља чланица ЕУ у Луксембургу, додао да је финални договор Београда и Приштине могуће постићи за неколико месеци, уз рад у доброј вери и духу компромиса.

Истакао је да је успех дијалога Београда и Приштине кључан за стабилност Западног Балкана и целе ЕУ.

"Ми не прописујемо шта ће бити решење већ олакашавамо да дође до договора. Нити желимо да вештачки убрзавамо преговоре нити да одуговлачимо с њима", рекао је Борељ.

Поновио је да постоји "само један дијалог" и то онај који "води ЕУ", а да су добродошле све иницијативе које доприносе овом процесу.

Борељ је по завршетку састанка у Луксембургу, којим је председавао, нагласио да је Савет ЕУ затражио пуно јединство и подршку како за процес преговора Београда и Приштине тако и за рад специјалног представника ЕУ Мирослава Лајчака.

Специјални представник за дијалог рекао је да "није увек лако, али обе стране су изразиле спремност да напредују у разговорима упркос болним изазовима".

Истакао је да је решење "конфликта између Београда и Приштине" неопходан услов на путу Србије и Kосова ка ЕУ.

"Улазак у ЕУ је јасна перспектива за цео Западни Балкан, а у случају Србије и Kосова имамо ово специфично питање које мора да се реши кроз преговоре", рекао је Мирослав Лајчак.

Дипломатски извори наводе да је специјални представник Лајчак на састанку инсистирао управо на јаснијој и бржој европској интеграцији која би мотивисала Београд и Приштину на ангажман у дијалогу.

Већ сутра Лајчак путује у Приштину, а затим и у Београд у покушају да одблокира питање Заједнице српских општина које је довело до застоја у дијалогу, због одбијања Приштине да о томе разговара.

Европски званичници договорили су данас и циљане санкције против Александра Лукашенка и других званичника због насиља против демонстраната у Белорусији.

Санкције су уведене и четворици руских грађана због оптужби за тровање опозиционог лидера Алексеја Наваљног.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво