Рама: Уклањамо границе, лука Драч биће и косовска лука

Премијер Албаније Еди Рама каже да споразум о граничној контроли са властима у Приштини треба да резултира потпуним уклањањем границе, чиме би лука Драч у Албанији прерасла и у "дефакто луку Kосова".

Рама је то рекао отварајући заједничку седницу косовске владе и Владе Албаније у Тирани, коју организују шести пут, а данас под слоганом "Заједно без граница".

"Споразум који ћемо ускоро потписати, заправо нас води ка незамисливој дестинацији, трансформацији луке Драч у дефакто луку Kосово", истакао је Рама.

Међу 14 споразума и протокола двеју влада, Рама је издвојио споразум о отварању граничних прелаза.

"Заједничка контрола делује на принципу 'све на једном месту'. Чак и у овој летњој сезони, упркос приливу, кретање је било опуштеније. Наша амбиција је да уклонимо границу, како бисмо спровели четири слободе ЕУ, почев од најједноставнијег и најзначајнијег", навео је Рама, а преносе приштински медији.

Споразумом за луку Драч, према његовој најави, значи да ће аутоматски бити признати царински службеници, као и обављање заједничких контрола.

Албански премијер је најавио да убрзо започиње изградња железничке пруге Тирана – Драч а следећи корак биће дигитални коридор Приштина – Тирана, заснован на 5Г технологији.

Kосовски премијер Авдулах Хоти је на заједничкој седници рекао да ће потписани споразуми показати посвећеност побољшању живота грађана, да ће један од споразума бити стварање заједничког фонда за "прешевску долину".

"Kроз примену споразума као што су стварање заједничког фонда за 'прешевску долину', сарадња у железничком саобраћају, врло дубока сарадња два министарства културе, затим здравства, безбедности и економије, показујемо нашу посвећеност и одлучност у решавању проблема", додао је Хоти.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво