Вучић са делегацијом Светске банке

Председник Србије Александар Вучић састао се у Београду са делегацијом Светске банке.

Делегацију СБ предводила је регионална директорка за Западни Балкан, Европу и Централну Азију Линда Ван Гелдер.

Током сусрета председник Вучић и представници Светске банке разговарали су о напретку агенде за привредни раст, програму Европске уније "Зелени раст", као и иницијативи мини Шенгена.

"Србија је по привредном расту у претходна три квартала лидер у Европи", истакао је председник Вучић и додао да је све што је Србија до сада урадила позитивно оцењено од стране најкредибилнијих светских финансијских институција, као што су Светска банка и Међународни монетарни фонд.

Изразио је задовољство сарадњом са представницима Светске банке, који су много допринели развоју српске економије, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника Републике.

Саговорници су, како се наводи, посебно истакли важност реформе и унапређења ефикасности јавног сектора, што ће знатно утицати на привредни раст кроз подстицање инвестиција, флексибилност финансијских инструмената за компаније у Србији, обучавање радне снаге, подизање продуктивности и унапређење пословног амбијента.

Спровођење ових реформи омогућиће Србији да достигне стопу раста од преко пет одсто већ следеће године, указује се у саопштењу.

Тема данашњег сусрета са делегацијом Светске банке била је и имплементација европског развоја кроз зелени раст, што ће Србији обезбедити средњорочну конкурентност, приступ тржиштима ЕУ и флексибилност животне средине.

Председник Вучић је замолио представнике Светске банке да иницијативу регионалног економског повезивања (мини Шенген) приближе нашим партнерима из окружења и предоче им економске бенефите које ова иницијатива може да има за све земље у региону.

Тим пре што, како се додаје, прве анализе Светске банке указују на то да би увођење мини Шенгена довело до великих уштеда у трошковима трговинске размене од чак 10 до 14 одсто на годишњем нивоу.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво