Вучић: Ни притисци неће довести у питање пријатељство Кине и Србије

Без обзира каквим притисцима Србија буде изложена она пријатељство са Кином неће доводити у питање, поручио је председник Србије Александар Вучић на пријему поводом обележавања Дана НР Кине у амбасади те земље у Београду.

Александар Вучић је поручио да је увек и свуда истицао добре односе са Кином.

"Обавестио сам амбасадорку Чен Бо, да сам чак на најтежем месту на целом свету, где је немогуће да кажете неку позитивну реч о Кини, ја рекао да имамо врло добре односе са Кином, а сумњам да је иједан други лидер на свету помислио да тако нешто изговори на том месту сумњам да је иједан други лидер на свету помислио да тако нешто изговори на том месту", рекао је Вучић.

То, како је подвукао, говори о чврстини односа и снази пријатељства две земље.

"Мало ко разуме тежину позиције Србија која се труди да у евроспком окружењу, и када се налази на европском путу, сачува своју самосталност и доноси одлуке независно од одлука које доносе сви остали. У таквим тешким условима ми ћемо успевати и гарантујем да ћемо очувати наше братске и пријатељске односе", нагласио је председник Србије.

Вучић је честитао празник и рекао да је поносан на пријатељство које Србија има са Кином.

"Нису лака времена иза нас. Вероватно су још тежа испред нас. У тим временима морамо да покажемо и докажемо наше пријатељство", подвукао је Вучић.

Замолио је амбасадорку да пренесе његово писмо и поруку председнику Сију да му каже да га чекамо у Србији.

"Знамо да ви имате важније земље за сарадњу, много важније на европском тлу, али знамо да немате већег пријатеља од Србије. Пренесите ту поруку и реците да га чекамо у Србији, где ћемо показати поштовање и љубав према земљи коју води и огроман респект према њему за све што је урадио за наше пријатељство и земљу", рекао председник Србије.

Долазак Зиђина унапредио сарадњу

Поручио је да Србија никада неће заворавити посету председника Кине Србији, као и што је испунио обећање и помогао смедеревску Железару, додајући да је долазак Зиђина додатно унапредио сарадњу и подигао на још већи ниво.

Све кинеске компаније које раде на инфраструктурним пројектима у Србији, према његовим речима, добијају још више послова и уговора потписују.

Указао је да се ускоро очекује потписивање фрушкоговорског уговора за Фрушкогорски коридор и рекао да се очекују многи други које треба потписати.

Подсетио је да кинеске компаније раде на пројектима који су најважнији за нашу земљу попут пруге Нови Сад - Суботица, да граде путеве, и да су урадили највише мостова.

Такође, навео је и да су Кина и Србија подршка једни другима у међународним организацијама.

Вучић се захвалио и на томе што је председник Си желео да разговара са њим телефоном током епидемије, додајући да никада ниједан српски председник није имао такву прилику у дугој историји односа два народа.

Такође се захвалио амбасадори Чен Бо на огромном труду, ангажману и великој борбености.

Чен Бо: Кина и Србија пријатељи који деле добро и зло

Амбасадорка Кине Чен Бо се захвалила Вучићу на честиткама током пријема поводом обележавања националног празника те земље и навела да су Србија и Кина својим практичним деловањем доказале да су целични пријатељи и да деле добро и зло.

"За мене и моје колеге је велика част што сте дошли данас да заједно прославимо Дан државности Кине и то у потпуности показује да придајете велику пажњу односима две земље", рекла је Чен Бо.

Амбасадорка је истакла да је ова година тешка за све, али да упркос утицају епидемије, односи Србије и Кине даље напредују, што додала је, нису само куртуазне речи, већ да је истински поносна на све постигнуте резултате билатералних односа током епидемије.

Подсетила је да су током епидемије председници Си Ђинпинг и Александар Вучић разговарали телефоном, да је министар спољних послова Ивица Дачић посетио Кину у кључном моменту борбе те земље против ковида 19, да су кинески медицински стручњанци у Србији провели 82 дана, а заједнички су изграђене две лабораторије "Ватрено око", а кинеске беспилотне летелице стигле у Србију.

Такође, указала је да сви велики инфраструктурни пројекти стабилно напредују, да су ХБИС у Смедереву и Зиђин у Бору у периоду од јануара до августа били први и други највећи извозници, отворени су званично "Нет Драгон" центар за роботику и вештачку интелигенцију, као и Хуавеј центар за иновације и развој дигитализације.

"Својим практичним деловањем доказали смо да смо целични пријатељи и да делимо добро и зло", нагласила је Чен Бо.

Чењ Бо је честитала Србији на томе што је српска економија издржала искушење епидемије, као и на стабилној епидемиолошкој ситуацији у Србији.

"Има још много потешкоћа и притиска на нашем даљем путу. Уверени смо да ћемо наставити да се међусобно помажемо и идемо даље напред", рекла је амбасадорка Кине.

Захвалила је Србији на подршци и посвећености развоју односа са Кином.

"Сутра је уједно и наш традиоционални празник, Средине јесени. У Кини је то дан за породично окупљање и драго ми што се данас заједно окупљанмо и делимо празничну радост са нашим најближим пријатељима у Србији", рекла је Чен Бо.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво