Гардијан: Суђења у Хагу утицаће на већ напете односе Београда и Приштине

Британски "Гардијан" пише о почетку саслушања бивших припадника ОВК пред специјалним судом за злочине ОВК у Хагу. Оцењује да би почетак дуго одлаганих судских поступака могао имати велики утицај на "Косово и његове напете односе са Србијом".

Током прошле недеље Специјални суд за злочине ОВК наредио је хапшење три бивша припадника Ослободилачке војске Косова.

Двоје од њих - шефови удржења ветерана ОВК, Хисни Гуцати и његов заменик Насим Харадинај су се већ појавили пред судијом, у посебно изграђеној судници опремљеној прозирним екранима као предострожности против коронавируса, пише Гардијан.

Насим Харадинај је пред судом у Хагу поручио да не признаје Специјализована већа Косова за суд.

"Не признајем овај суд и ваш рад. Прекршили сте сваки људски закон и право на изражавање. Све и ако ме осудите на казну од 500.000 евра, не можете променити ни моје ни мишљење мојих људи о овом суду", поручио је Харадинај.

Прво хапшење Специјалног суда за злочине ОВК у Хагу догодило се пре пар дана када је ухапшен Салих Мустафа. Он се, подсећа Гардијан, у понедељак појавио пред судом, али није се изјаснио о кривици.

За неке ратне злочине почињене током сукоба на Косову 1998-1999. судио је Међународни кривични суд за бившу Југославију, такође са седиштем у Хагу, али се трибунал, како подсећа Гардијан, више фокусирао на суђење Србима.

Накнадно су се појавили докази о умешаности неких лидера ОВК у злочине, подсећа Гардијан, и додаје да је ЕУ именовала америчког тужиоца Клинта Вилијамсона да води прелиминарну истрагу 2011. године.

На основу Вилијамсонових налаза, специјализована већа за Косово основана су 2015. године. Рад већа је одложен политичким превирањима и широким застрашивањем сведока на Косову.

"Почетак дуго одлаганих судских поступака могао би имати дубоке ефекте на Косово и његове напете односе са Србијом", оцењује Гардијан.

Подсећа да је косовског председника Хашима Тачија, специјални тужилац оптужио за ратне злочине и злочине против човечности.

Оптужбе, наводи Гардијан, тек треба да потврди судија. Тачи је саслушан пред истражитељима у Хагу у јулу када је негирао кривицу и поручио да је невин.

Оптужбе су, подсећа Гардијан, спречиле Хашима Тачија да присуствује потписивању споразума са председником Србијем Александром Вучићем.

Споразум о нормализацији економских односа је 4. септембра потписао косовски премијер Авдуллах Хоти.

Лист оцењује да и даље "постоје значајне тензије и ни Србија ни њене присталице, укључујући Русију и Кину, до сада нису признале независност Косова".

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво