Усвојен ребаланс буџета Града Београда, три градоначелника добијају споменике

Скупштина града Београда други пут ове године мења буџет. Прво је био умањен, а сада је нешто повећан у односу на ребаланс из априла.

Према усвојеном ребалансу, градски буџет износи близу 123 милијарде динара. Граду припада 110 милијарди, а остатак општинама. То је 806 милиона више у односу на ребаланс из априла ове године.

Иако су приходи ове године смањени за око 15 одсто, због одлагања плаћања пореза и доприноса, по одлуци Владе у оквиру мера за ублажавање последица епидемије, Град се неће задужити и неће смањивати социјална и комунална давања.

Град ће започети и изградњу пет нових вртића, рекао је заменик градоначелника Горан Весић.

"Финансије града су стабилне, понашамо се одговорно, учествујемо у државном програму помоћи привреди зато имамо смањене приходе који ће бити повећани наредне године, не задужујемо се, мање трошимо, померили смо одређене инвестиције за наредну годину и грађани Београда могу да буду задовољни финансијама", поручује Весић.

Шеф одборничке групе "Грађански демократски форум иницијатива жена Србије" Раде Вељановски рекао је да је приликом усвајања Статута Града Београда било много приче о децентрализацији.

"Када се упореди градски буџет у односу на збир свих општинских буџета, видимо да је градски буџет око десет пута већи од тог збира и мора се признати да то са децентрацизацијом нема много везе", истиче Вељановски.

Буџети општина су за 40 милиона евра већи него што су били 2012, а планирано је да у наредном периоду буду и већи, одговорио је на ове примедбе Горан Весић.

Скупштина је усвојила и одлуку о подизању споменика тројици градоначелника - Влади Илићу, Милошу Савчићу и Бранку Пешићу.

Усвојене су и одлуке о више планова регулације за делове седам општина, као и одлука о прерасподели добити градских предузећа.

Критике опозиције: Град штеди на инвестицијама 

Представници Савеза за Србију, који бојкотују рад градске скупштине, упозорили су на конференцији за медије да Град штеди на инвестицијама и одлаже пројекте.

"Град Београд зато распродаје градску имовину, продата је Београђанка, у плану је продаја Сава центра видећемо шта ће се још продати до краја године. Пракса градских власти је да се на инвестицијама сваке године штеди, планирано је 105 милиона евра за градске инвестиције, што је за 10 одсто мање од градског буџета", наводи Пеђа Митровић из Савеза за Србију.

Из СНС-а одговарају да се у Београду гради десет пута више него 2012. Ове године издато је грађевинских дозвола за 1,1 милион квадратних метара, интезивно се ради на више пројекта, истичу напредњаци.

"Данашњу седницу обележила је конструктивна расправа са представницима опозиције који седе у скупштини, али то најбоље показује да и у најтежој ситуацији да се градска власт одговорно понаша, не задужује се додатно као што је то радио Драган Ђилас", наводи Александар Мирковић, шеф одборничке групе СНС.

У одборничке клупе село је седам нових одборника јер је шест њихових колега изабрано на друге функције, а досадашњи шеф одборничке групе са изборне листе "Драган Ђилас-Београд побеђује" Никола Јовановић поднео је оставку.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво