Брнабић са амбасадорима Чешке и Мађарске

Премијерка Ана Брнабић разговарала је са амбасадором Чешке Томашом Kухтом, који јој је уручио писмо потпредседника чешке владе и министра трговине Kарела Хавличека у којем се истиче веома добра економска сарадња са Србијом и значај који наша земља има за чешке инвеститоре.

Брнабић је захвалила на поверењу Владе Чешке и на инвестицијама које долазе из те земље и оценила да су билатерални односи две државе чврсти и стабилни, чему пре свега доприноси отворен дијалог и билатералне посете званичника на највишем нивоу, саопштила је Влада Србије.

Она је подсетила и на недавну посету председника Чешке Милоша Земана Србији у септембру 2019. године, када је одржан и велики пословни форум српских и чешких привредника.

Kада је реч о даљим реформама, Брнабић је истакла да је Србија посвећена јачању економије и изградњи модерне државе која почива на европским вредностима, као и стварању најпривлачнијег пословног окружења у овом делу Европе.

Према њеним речима, фискална консолидација и стварање дугорочне макроекономске стабилности даје повољну економску климу и додатну сигурност свим страним компанијама које желе да инвестирају у Србији.

Амбасадор Kухта истакао је да је највише инвестиција реализовано у области телекомуникација и некретнина, али и у банкарском, индустријском и фармацеутском сектору, а да се у наредном периоду очекује још већи број чешких улагања у Србији.

Kако је објаснио, управо подршка Владе Србије даје подстицај и охрабрење предузетницима из Чешке да свој капитал улажу на овом тржишту, додаје се у саопштењу.

Континуирано повећање робне размене Србије и Мађарске

Председница Владе Ана Брнабић разговарала је са амбасадором Републике Мађарске Атилом Пинтером о даљем наставку сарадње и унапређењу билатералних односа двеју земаља, наводи се у саопштењу Канцеларије за сарадњу са медијма.

Амбасадор је премијерки Брнабић уручио рођенданску честитку мађарског премијера Виктора Орбана, у којој је председници владе пожелео пуно успеха на личном и професионалном плану.

Орбан је, у честитки, нагласио значај добре сарадње Србије и Мађарске која почива на узајамном поштовању и заједничком раду, а која је пример другима у региону. 

Премијерка је изразила задовољство одличним односима две земље, истакавши континуирану сарадњу у бројним областима друштвеног живота, као и значај организовања шесте заједничке седнице двеју влада у наредном периоду, а која би требало да буде одржана у Будимпешти. 

Такође, премијерка Брнабић је захвалила на помоћи коју је Мађарска упутила Србији у виду значајних медицинских средстава током пандемије ковид 19. 

Председница Владе је указала и на континуирано повећање робне размене између две земље, а у прилог томе наведено је да је у периоду од јануара до јула 2020. године остварена трговинска размена у износу од преко милијарду евра.

 

 

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво