Читај ми!

Боулер и Хоти потписали економски споразум

Извршни директор Међународне корпорације за финансије и развој у Америци Адам Боулер потписао је економски споразум са косовским премијером Авдулахом Хотијем.

Потписивању су присуствовали косовски председник Хашим Тачи и председница скупштине Вјоса Османи, а са америчке стране изасланик за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел.

Након потписивања споразума Тачи је одликовао Гренела орденом за заслуге.

На конференцији за медије Гренел је рекао да не желе празне речи, и да њихова посета доказује посвећеност вашингтонском споразуму.

"Дошли смо да докажемо посвећеност споразуму о економској нормализацији. Знамо да су у прошлости обећавали Kосову а ми желимо да се заложимо да ће спровођење споразума бити настављено", рекао је Гренел.

"Желимо да покажемо народу Kосова, који су наши савезници, да смо са вама", додао је амерички изасланик и назначио да ће свако министарство да успостави тимове који ће са Американцима радити на пројектима.

"Надамо се да ће економски развој, отварање нових радних места за младе променити политички пејзаж. Председник Трамп је увек говорио да циља на послове око посла, а не на старомодне политичке расправе. Желимо да помогнемо у отварању радних места како бисмо превазишли стара политичка питања", рекао је Гренел.

Извршни директор Америчке корпорације за финансирање међународног развоја Адам Боулер поручио је да овом посетом показују озбиљност према потенцијалним инвестицијама на Kосову и да пружају подршку пријатељима.

Шта пише у споразуму

У тексту споразума наводи се да две стране поздрављају брзо закључење новог косовско-америчког споразума о промоцији инвестиција и да желе да овај споразум ступи на снагу у врло блиској будућности, након завршетка унутрашњих процедура.

Очекује се да ће нови косовско-амерички споразум о промоцији инвестиција пружити приступ читавом спектру инвестиционе подршке коју пружа Америчка финансијска корпорација за међународни развој, као и да утврди акције у вези са корпоративном подршком пројектима на Kосову.

"Након историјске економске нормализације између Косова и Србије, за коју је споразум постигнут 4. септембра 2020. у Вашингтону, Kосово и Србија намеравају да унапреде преговоре, након ступања на снагу новог Споразума о промоцији Kосова и Србије, затим инвестиција, повезаних са важним пројектима на Kосову, укључујући пројекте за које постоји договор да буду део економске нормализације између Србије и Kосова", наводи се у документу.

"Kосово и САД имају за циљ верну примену новог споразума о промоцији инвестиција између Kосова и САД. Верном применом споразума, од обе земље се очекује да идентификују пројекте који даље јачају економску интеграцију и развој у региону. Поздрављамо ова достигнућа као конкретан доказ снаге односа између наше две земље".

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво