Одаловић: Отварање архива међународних снага расветлило би судбину несталих

У овом тренутку трага се за 1.643 нестале особе о којима још нема никаквих података, рекао је за РТС председник Комисије за нестала лица Владе Србије Вељко Одаловић. Додаје да би у расветљавању њихове судбине могло би да помогне отварање архиве такозване ОВК и архиве међународних снага.

Вељко Одаловић је гостујући у Јутарњем програму РТС-а навео да је неопходно отворити архиве међународних снага, да би се ефикасније решавало питање судбине несталих лица.

 

"Ми инсистирамо на архивама тзв ослободилачке војске косова и њихових служби које су деловале 1998/99 и 2000. на прстору Косова и Метохије. Али нам је веома важно да се отворе и међународне архиве, да се учине доступним и архиве које су у Хашком трибуналу, али и контигената КФОР-а.

Додаје да у тим архивима има много информација које могу да помогну у расветљавању судбине несталих лица.

"Сигурни смо да у тим архивима има много информација које могу да нам помогну да расветлимо судбину несталих лица у време када Србија није практично имала никакву надлежност на КиМ, када је највећи број Срба и осталих неалбанаца убијен или киднапован. Наравно ту су и архиве ОЕБС-а и других организација које су биле на том простору", објашњава Одаловић. 

Истиче да је веома важно да Албанци покажу спремност на сарадњу по питању несталих, али и да, како каже, смогну снаге да отворе своје архиве, јер до сада нису биле доступне. 

"Очекујемо да покажу спремност да прво претраже локације на које ми оправдано указујемо да су потенцијална места сахрањивања Срба на КиМ и осталих неалбанаца, али и да смогну снаге да отворе своје архиве јер до сада нису биле доступне. Они су упорно тврдили та такве архиве не постоје", објашњава председник Комисије за нестала лица Владе Србије.

Додаје да је у Бриселу и Вашингтону питање несталих учињен значајан помак по питању несталих.

"Веома је значајно да се та тема препознала и да се налази у агендима. Самим тим ми смо добили додатни ветар у леђа. Колико ће то Приштина испоштовати, остаје да се види јер се врло често доста чудно понаша када су у питању обавезе које она преузме попут оних које је преузела и пре седам и по година Заједница српских општина. Надам се да се неће тако понашати и по питању несталих лица", наводи Одаловић.

Изражава наду да ће Брисел и Вашингтон извршити притисак на Приштину да учини оно што се од ње захтева.

"Питање несталих је значајно за једну укупну стабилизацију стања и то је нешто што препознају и ове две администрације које су нас подржале", наводи Одаловић.

Истиче да се трага за још 1.643 нестале особе о којима још нема никаквих података.

"То је један значајан број, од тога је 570 са наше листе, условно кажем наше листе, јер ми имамо консолидовану заједничку листу Срба и осталих неалбанаца коју су нестанак својих најмилијих пријавили нашој комисији и то је процес који није стао никада, дао је значајне резултате али то није довољно. Ценимо да је ово велики број и да морамо добити подршку да интезивирамо оно што смо до сада радили", објашњава Одаловић.

Додаје да је протеклих дана боравио у Приштини где су одржани састанци Радне групе о питању несталих.

"Одржали смо континуитет састанака. Радну групу у Приштини смо одржали у радној атмосфери. Имали смо прилику да представнике породица несталих лица упознамо о чему је у рунди дијалога у Бриселу разговарано. Друго, договорили смо да неке активности спроведемо у овом периоду. У току ове недеље имаћемо одређене активности и рачунамо да ћемо до краја новембра спровести пет до шест теренских активности. На некима инсистира Приштина, на некима ми", објашњава председник Комисије за нестала лица Владе Србије.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво