Потписан споразум у Белој кући

Председник Србије Александар Вучић и косовски премијер Авдулах Хоти потписали су у Белој кући споразум са америчким председником Доналдом Трампом о нормализацији економских односа.

Председник Србије Александар Вучић и премијер привремених косовских институција Авдулах Хоти потписаће договорене економске споразуме у присуству Трампа. У документу нема тачке о узајамном признању.

Председник Трамп ће након тога одржати са њима кратак састанак у Овалној канцеларији.

Када је реч о распореду за данас, председника Вучића очекује и сусрет са државним секретаром САД Мајком Помпеом.

Не зна се шта ће бити теме разговора, али се очекује да ће Вучић поменути заштиту црквених имања на КиМ и да ће подсетити Помпеа да Приштина већ годинама није спровела у дело оно што је потписала у Бриселу, а то је формирање Заједнице српских општина.

Како јавља извештач РТС-а из Вашингтона, током ноћи се много радило и Бела кућа је саопштила да ће председник Трамп у 11 сати по локалном времену (17 по српском) поздравити Хотија и Вучића и да ће након тога присуствовати потписивању економских споразума.

Председник Вучић је синоћ рекао новинарима да би могао да се очекује добар споразум.

После јучерашњег састанка са представницима Приштине у Белој кући Вучић је рекао да је одбио тачку која говори о међусобном признању и да се она више неће појављивати у документима.

Косовски премијер Авдулах Хоти изјавио је након састанка да је постигнут напредак у економским питањима.

Амерички амбасадор у Београду Ентони Годфри поздравио је напоре Београда и Приштине и поручио да економска нормализација значи посао за младе, нове инвестиције, стабилну и јаку економију.

Председник Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај позива косовског премијера Авдулаха Хотија да не потписује споразум са Београдом у Белој кући у којем се помиње језеро Газиводе, тврдећи да је тај економски ресурс на северу Косова једна од тачака споразума.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво