Вучић: Пројекти помоћи Српској, очување мира од суштинског значаја

Председник Србије Александар Вучић рекао је после састанка са српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком и представницима РС да су разговарали о свим аспектима сарадње и да су анализирани сви пројекти. Србија и РС ће имати заједнички празник – то ће бити Дан српског јединства, слободе и националне заставе – 15. септембар, када је пробијен Солунски фронт. Вучић је додао да је очување мира и стабилности од суштинског значаја.

Александар Вучић је рекао да ће се пре краја године и почетком следеће упутити финансијска подршка Српској, а да ће јавност бити обавештена о износу.

Навео је да Србија то сматра својом моралном обавезом и да је веома важно да људи који живе у РС чувају своја огњишта.

Додао је и да се разговарало о једној од најзначајнијих тема, јер Србија жели да буде власник и да управља аеродромом у Требињу.

Како је додао, први авион за Требиње ће моћи да полети до марта 2022. године, а учиниће се све да то буде и пре краја 2021.

Истиче да то нису мала улагања и да ће пројекат бити од значаја и за Србију и за народ у Херцеговини, Црној Гори и читавој Сарајевско-романијској области.

Најавио је да ће ускоро бити премијера првог играног филма о Јасеновцу – у октобру, а упућен је позив Емиру Кустурици за другу тему.

Вучић је најавио и да је направљен и план за формирање заједничке индустријске зоне у пограничном делу Србије и БиХ и то посебно између местâ у Србији и Републици Српској: Љубовије и Братунца, Малог Зворника и Зворника, као и да се види шта још може да се уради на потезу између Сремске Раче, Дворова и Бијељине.

Пренео је да ће Србија заједно радити са РС на изградњи 17 километара ауто-пута од моста преко Саве на граници до Бијељине.

На састанку је, додаје Вучић, разговарано и од подршци младима у пољопривредној производњи и да би та подршка ишла до 12.500 евра, а посебно за развијање примарне производње и прерађивачких капацитета.

Додаје да је било речи о подршци малим предузећима, коју би обезбеђивали заједнички Република Српска и највећим делом Србија, док би пет одсто било учешће, а 50 одсто би се обезбедило преко кредитирања банака.

"Такође, важно је да предузећа којима управља и чији је власник држава Србија имају право учешћа на тендерима у БиХ, а неки су већ расписани. Само смо замолили да та предузећа могу да учествују у фер економској утакмици, па ко понуди најбоље и највише да победи", навео је Вучић. 

Једна од ствари је и текстилна индустрија, додао је Вучић и подсетио да је у Дрвару отворена фабрика.

Позив Кустурици да сними филм 

Како каже, радиће се и на уједначавању школских програма, буквара, док ће деца из РС долазити у Србију, а из Србије у Српску, на екскурзије.

Најавио је да ће у Србији бити донет закон о заштити српског језика и ћириличког писма, док ће у Српској, због уставних ограничења, то бити за нијансу другачије формулисано, али ће бити донета заједничка декларација о очувању језика и писма.

Вучић је подсетио да је Србија, уз подршку Српске, већ инвестирала у многе ствари које се тичу заједничког сећања на жртве, те да заједнички облежавамо трагедије и несреће.

Вучић је истакао да је данас договорено да се упути позив редитељу Емиру Кустурици да сними филм на тему од "фантастичног интереса" са српски народ, која повезује Србију и БиХ и РС.

Тај филм би, каже, говорио о проблемима из прошлости и осликавао би много тога из данашњег времена.

"Очекујемо да то буде ремек-дело. Спремни смо да већи део финансирања преузмемо на себе", рекао је Вучић и додао да очекују да се Кустрица изјасни по том питању.

Такође, донете је одлука о изградњи спомен комплекса Доња Градина – Јасеновац, јер је жеља и намера да на територији РС, без фалсификовања историје и скривања чињеница, сви Срби, где год да живе, могу увек да пронађу спомен-обележје где ће бити јасно обележено колико и како су Срби тешко страдали и какве су биле размере јасеновачког злочина.

На претње ратом морамо да одговарамо мирно

Александар Вучић је истакао да је Србији, а уверен је и РС, очување мира и стабилности од суштинског значаја, те да на претње ратом, "које слушамо готово сваког дана, морамо да одговарамо мирно, трпељиво и стрпљиво".

"Ни на који начин у тој игри не смемо да учествујемо", поручио је Вучић.

Вучић је пренео да је разговарано о документу који је РС упутила њему, указујући да је добио више питања у вези са статусом Српске.

"Не морам да говорим никоме колико нам је стало до добрих односа са РС. Рекао сам да је став Србије апсолутно поштовање Дејтонског споразума, и одговорио сам на свако питање", подвукао је он.

Додао је да Србија поштује споразуме које је потписала, јер нам то гарантује поштовање свих у међународној заједници, али је и најбоља гаранција за сигурност народа у Србији и РС.

Каже да су разговори вођени никада конкретније, без празних флоскула, измишљених реченица да се добије простор у медијима.

Представници Српске су, како је пренео, изнели много података о томе како се крши Дејтон у БиХ.

"То ћемо додатно анализирати. Сваку реч смо безброј пута прочитали и настојаћемо да блиско сарађујемо", рекао је Вучић.

Председник је подсетио да је Србија много помаже Српској и чини све што може у том смислу, додајући да је његова молба Милораду Додику и свима у РС да увек и у сваком тренутку, уз разумевање да се боре за интересе Српске, воде рачуна о интересима Србије.

"Да је наш интерес очување мира, као и очување РС у оквиру Босне и Херцеговине, али дејтонске БиХ", рекао је Вучић.

"Морамо да живимо са различитим аршинима и боримо се"

Што се тиче предстојећег састанка у Белој кући, Вучић је рекао да, како је информисан, тема разговора биће економска сарадња Београда и Приштине.

"Не искључујем могућност да се појаве неке друге теме везано за однос, али нико никада није поменуо било шта за БиХ, нити би било логично", казао је упитан да ли би се могла БиХ, односно паралела са Републиком Српском, наћи на дневном реду.

На питање ако Косово има право да доноси одлуку о отпцељењу зашто на то право нема РС, Вучић је казао да на то питање не може да пружи одговор ни он ни било ко други.

"Морамо да разумемо на веома прагматичан начин све оно што се збива у свету. Да ли је баш за све крив Милошевић, или Тадић и Коштуница 2008, и чиме су изазвали да су се ствари тако дешавале. Увек сте имали различите аршине", казао је он.

Вучић је навео да постоје неке земље које се мешају најотвореније у унутрашње ствари других, а да је "не дај боже то Србија урадила", он би био означен као диктатор и цела земља жигосана.

"Морамо да разумемо да прво мање кукамо, да добро разумемо да се на правду не позивамо. Заборавите на правду у међународним односима", подвукао је он.

Боримо се, додао је он, у готово немогућим условима да бисмо нешто у интересу Србије успели да сачувамо.

"Србија мора да има рационални приступ. Нама је потребан мир да даље напредујемо економски. Молио сам и представнике РС да увек и у сваком тренутку попустимо, не одговарају на све, а ако одговарају онда благо", нагласио је он.

"Нисмо свесни тешке политичке ситуације, додао је, нисмо разумели да у економији постижемо добре резултате. Људи у Србији, а понекад и у Српској не разумеју шта се догодило 1999. Када нам нешто не одговара ми се правимо да не разумемо шта је било 2008. Да ли мислите да може без последица да прође што се догодило 2010?", упитао је он.

Вучић је рекао да Срби не треба да кукају, већ да раде.

"Нисмо били цвећке, платили смо и плаћаћемо за то високу цену. Морамо да гледамо да радом све постижемо. Они који у региону мисле да би ратном одштетом, уместо реформи, све да реше, то тако не иде. Заборавите Срби на ратне одштете и све друго. Једино што морамо то је рад и напредак наше земље", објаснио је он.

Вучић је истакао да није уплашен за своје место, нити је икада био издајник, већ се "увек борио срчано радом и енергијом за интересе српског народа". Замолио је грађане да буду рационални, реални и паметни и да не очекују да ће неко у Америци, Француској или Немачкој променити мишљење о КиМ.

Рекао је да је лаж да ће да призна независност Косова, и да се увек у најтежим тренуцима види ко ради за српске интересе и ко ради против њих.

Додик: Захвалан сам на подршци која стиже из Србије за РС

Српски члан председништва БиХ Милорад Додик је рекао да је задовољан разговорима са државним врхом Србије и да је захвалан на подршци која у континуитету долази из Србије за Републику Српску.

"Захвални смо за подршку која у континуитету долази од председника Александра Вучића и његовог тима и њиховом разумевању за Републику Српску и статус и стање српског народа не само у РС већ и федерацији", рекао је Додик.

Он је након састанка са председником Вучићем рекао новинарима да је сарадња са руководством Србије довела до тога да се данас у свим општинама РС реализују пројекти финансирани од државе Србије.

"То је порука нашем народу не само у материјалном смислу, већ и емотивном, да Србија жели и мисли да подржи народ на простору Републике Српске", навео је Додик.

Задовољан је, како каже, финализацијом разговора везаних за област образовања, културе, изградње спомен простора Градина посвећеном страдању српског народа у Јасеновцу.

Задовољан је и договором који је постигнут везано за јединствен датум обележавања Солунског фронта.

"Желео сам да са председником Србије и руководство Србије упознам са стањем ствари и спровођењем Дејтонског споразума. Наша политика, је политика мира и тражимо да мир буде трајан и стабилан", навео је он.

Американци добро знају шта су радили у БиХ

Додик је рекао да "неко са стране" намеће тему да ли ће се питање Републике Српске покренути на састанку у Белој кући у Вашингтону.

Додик је рекао да је био на десетине сличних разговора и да ће састанак у Вашингтону бити тежак за Вучића и Србију.

Наводећи да је Вучић најбољи представник Србије за то питање, Додик је приметио да је до пре неколико година косовско питање било за међународну јавност решено.

"Вучић је као одговоран државник то питање ставио у један од важних приоритета, сам себи намећући терет", рекао је Додик, истичући да је зато данас јасно да нема статуса Косова и даљег кретања ка међународним институцијама без сагласности Србије, што је велики политички капитал.

Он је навео да лично нема поверења у међународну заједницу, али да с њом мора да сарађује.

"Подржавам став председника Вучића и могу да сведочим да је посвећеност том ставу положај српског народа и државе", рекао је Додик.

Додик каже да Американци добро знају шта су радили у БиХ.

"Од нас траже захвалност за постојање РС, а РС је формирана као независна држава, ушла је у рат да одбрани свој народ, а унела је своју самосталност и интегритет у оно што се зове БиХ. Ми то тако видимо, а Американци виде другачије", рекао је Додик.

Он каже да је РС захвална за Дејтонски споразум, али није за кршење, за које је делимично оптужио и САД.

"Разумемо сложене околности у којима је Србија"

Република Српска подржава политику Србије о Косову и Метохији, чију једнострано проглашену незавишност БиХ неће признати, упркос снажним притисцима и захтевима за промену таквог става, рекао је Додик.

Додик је рекао да разуме сложене околностима у којима се Србија налази због Косова и Метохије.

"Ми подржавао став Србије, нисмо признали Косово и нећемо, иако имамо огромне притиске због тога и стално нам траже промену става", рекао је Додик.

Истакао је да је Резолуција 1244 међународни акт, као што је и Дејтонски споразум у оквиру којег је Устав БиХ.

Разуме, истакао је, подршку Србије територијалном интегритету БиХ, али је додао да је статус Републике Српске предвиђен Дејтонским споразумом и траже да то буде поштовано.

А ако, каже, то није могуће, размишљају о другачијем статусу Републике Српске.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво