Вучић примио акредитивна писма нових амбасадора Словеније, Пољске и Камбоџе

Председник Србије Александар Вучић примио је акредитивна писма новоименованих амбасадора Републике Словеније Дамјана Берганта, и Републике Пољске Рафала Перла. Председник Вучићу примио је и писмо Вута Тана, новог амбасадора Краљевине Камбоџе.

Председник Србије Александар Вучић примио је акредитивна писма новог амбасадора Словеније Дамјана Берганта и пожелео му добродошлицу, уз наду да ће током дипломатског мандата у Београду успешно допринети развоју односа двеју земаља.

Вучић је захвалио на подршци Словеније европском путу Србије, која се остварује и кроз стручно-техничку помоћ у конкретним преговарачким поглављима, док је амбасадор Бергант навео да ће Словенија наставити са том подршком, а да ће проширење бити међу приоритетима председавања ЕУ у другој половини следеће године.

Председник Србије је навео да је у протеклом периоду дат значајан подстицај билатералним односима, као и то да су интензивирани политички дијалог и економска сарадња Србије и Словеније, те изразио наду за повећање инвестиција са обе стране и трговинске размене.

Двојица саговорника су се сагласили да су у томе улогу одиграле и заједничке седнице влада двеју земаља, саопштила је прес служба председника.

Амбасадор Бергант је, преносећи поздраве председника Пахора, рекао да се нада да ће околности ускоро дозволити да се настави са разменом посета на највишем нивоу, с обзиром на то да су прошле године Србију посетили председник и тадашњи премијер Словеније, што је допринело да билатерални односи достигну виши ниво.

Вучић је истакао и важност снажног ангажмана Словеније у регионалним питањима у оквиру Брдо-Бриони процеса, као и Берлинског процеса, чиме та земља даје допринос миру и стабилности на Западном Балкану, што је и приоритет Србије.

Он је, тим поводом, рекао да га радује позив премијера Јанеза Јанше за учешће на Бледском стратешком форуму крајем овог месеца, како би са колегама из европских земаља разговарао о различитим глобалним изазовима, а посебно о онима које је наметнула пандемија коронвируса.

Председник Вучић и амбасадор Бергант су констатовали да су Србија и Словенија добро сарађивале током пандемије, нарочито омогућавајући транзитирање људи и кретање робе између њих.

Предаја акредитивног писма новог амбасадора Пољске

Председнику Републике Србије Александру Вучићу је акредитивна писма предао и нови амбасадор Републике Пољске Рафал Перл.

Пожелевши му добродошлицу и успешан амбасадорски мандат, председник Вучић је рекао амбасадору Перлу да ће имати његову пуну подршку, како бисмо ојачали међусобне везе и отворили нова подручја сарадње двеју земаља. „Србија ће бити поуздан партнер Пољске како би добре политичке односе пратила још боља економска и свака друга сарадња", нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић је зато замолио амбасадора Перла да пренесе његов позив председнику Пољске Дуди да посети Србију.

Амбасадор Перл се сагласио да би посета председника Дуде била добар начин да се подстакне сарадња, јер постоје велике, а неискоришћене могућности у многим областима.

Председник Вучић је захвалио на подршци Пољске европском путу Србије, као и на помоћи током пандемије корона вируса.

Амбасадор Перл је рекао да ће Пољска наставити да подржава европску перспективу Србије, истакавши такође значај сарадње Србије са Вишеградском групом, којој Пољска тренутно председава.

Амбасадор Камбоџе предао акредитивна писма Вучићу

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је акредитивна писма новог амбасадора Краљевине Камбоџе Вуте Тана, изразивши задовољство што његова земља, после безмало три деценије, поново отвара амбасаду у Београду, као и наду да би свечаном отварању амбасаде могао да присуствује неко од високих камбоџанских званичника.

Пожелевши добродошлицу и успешан мандат амбасадору Тану, председник Вучић је изразио уверење да ће Србија и Камбоџа у наредном периоду унапредити политички дијалог и сарадњу у свим областима од заједничког интереса.

Председник Вучић је захвалио на принципијелном ставу Камбоџе да поштује територијални интегритет и суверенитет Србије, рекавши да и Камбоџа може да рачуна на подршку Србије.

Амбасадор Тан је подсетио на јаке везе двеју земаља из времена оснивања и рада Покрета несврстаних и пренео поруке државног врха Камбоџе да ће и даље пружати подршку Србији. Он је додао да је дошао у Србију са циљем да ојача односе и развије сарадњу у свим областима.

Двојица саговорника су изразили очекивање да ће томе допринети и унапређење уговорно-правне основе, посебно у области економске сарадње, која је скромног обима.

Председник Вучић и амбасадор Тан су констатовали да постоје могућности за пласман наших пољопривредних производа на камбоџанско тржиште, као потенцијали за сарадњу у области инфраструктуре, науке и технологије, као и образовања и културе.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво