Вулин негира тврдње о ВС на протестима у Белорусији: Монтажа, наставак специјалног рата

Министар одбране Александар Вулин негира тврдње које су објављене на Твитеру да су припадници Војске Србије учествовали у разбијању демонстрација у Белорусији. То је потпуна лаж, потпуна монтажа, истакао је Вулин.

Александар Вулин се огласио поводом објављених фотографија и тврдњи на Твитеру да су припадници специјалних српских јединица били на протестима у Белорусији и да су учествовали у разбијању демонстрација у тој земљи.

Извесни "Franak Viačorka" навео је да је спровео своју малу истрагу и тврди да су српски војници данас виђени и у Бресту.

Министар Вулин је рекао да је то наставак специјалног рата који се води против Србије, њене војске, али и против председника Вучића и свега чиме он по Уставу директно командује.

Показујући најпре на слику оклопљеног "хамера" на војној вежби која је објављена на Твитеру, Вулин је објаснио да је у питању вежба "Заједнички удар" коју су спровели заједнички МУП и Министарство одбране у Краљеву пре две године.

"Иначе, ова фотографија се налази на сајту Војске Србије. Ово је возило које смо добили из донација САД и користи га 72. бригада за специјалне операције и једно одељење наше команде за обуку када припремамо момке за мировне операције", навео је Вулин.

Коментаришући фотографију са потписом "Минск август 9" на којој се види "хамер" у којем су војници са ознакама ВС, министар је рекао да је у питању монтажа и да ВС нема неоклопљени "хамер" какав је приказан, већ само оклопљене.

Вулин је навео да се девет припадника Војске Србије тренутно налази у Белорусији, где се припремају за међународне војне игре.

"Наши припадници, девет њих, тренутно се налазе у Белорусији у Бресту, изоловани на једном војном полигону, где се припремају за дисциплину снајперска граница. Ми већ годинама учествујемо на међународним војним играма и управо се припремамо за међународне војне игре", истиче Вулин.

Министар указује да су српски војници дошли у Минск 10. августа комерцијалном линијом, и додаје да се они нису возили по граду него су одмах превезени на полигон.

Такође, поводом исте фотографије, Вулин каже да ВС нема ниједан неоклопљени "хамер", већ само оклопљенем, и напомиње да ниједан "хамер" из састава Војске није никада напустио територију Србије.

"Ови људи које видите, који носе полу-видљиве ознаке Војске Србије и имају маске - стављене су и маске да би то изгледало аутентично, ово је потпуна лаж, потпуна монтажа", каже Вулин.

Вечерас је Спутњик пренео да је Министарство одбране Белорусије демантовало вест о "постојању српских плаћеника у земљи". "Каква идеја, плаћеници носе униформе, плаћеници који носе ознаке своје земље", указао је Вулин.

"Једино је могуће да су ово наши војници у година раније на НАТО полигону Хохенфелд, где су управљали оваквим средствима", рекао је Вулин.

Што се тиче фотографије на којој се види српски официр, Вулин каже да је то вођа снајперског тима, капетан Милентије Ристић, који се са тимом припрема за војне игре.

"Он је у пратњи свог белоруског домаћина, отишао је на пијацу да купи воће и да купи неке сокове. Ову фотографију је урадила једна госпођа која је приметила заставу и питала да ли су у питању Руси, а домаћин је рекао да су то Срби", објашњава Вулин.

"Србија се не меша у унутрашње послове било које земље"

Министар је поручио да се Србија не меша ни на који начин у унутрашње послове било које земље, а понајмање Белорусије.

Вулин је навео да се особа која је објавила фотографије на Твитеру потписала као сарадник Атлантског савета и "стручњак за борбу против "кинеских из руских дезинформација".

Министар сматра да је срамота што су, као је навео, поједини портали у Србији одмах пренели ту вест и то афирмативно, "у смислу ухваћени смо, ево видите шта ради Србија".

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво