Годишњица злочина у Гораждевцу: Ни заборавити, ни опростити

На годишњицу злочина у Гораждевцу, када је убијено двоје српске деце, стижу позиви надлежним органима међународне заједнице да случај реше и нађу починиоце.

Пре 17 година, на реци Бистрици, стрељана су српска деца у Гораждевцу.

Премијерка Ана Брнабић у саопштењу наводи да је то био један од најнижих, најпрљавијих, најстрашнијих и најнеразумнијих злочина – пуцано је на децу док су се играла и купала у реци Бистрици.

"Убијени су Пантелија Дакић, који је тада имао само 12 година и Иван Јововић, 19-годишњак, рањено је троје дечака - Марко Богићевић, Богдан Букумирић и Ђорђе Угреновић и једна девојчица - Драгана Србљак, сви узраста од 13 до 20 година", подсећа Брнабићева.

Подсећа на речи оца убијеног Пантелије Дакића да то није био обичан злочин, пуцати са 78 метака у децу која се купају у реци.

"Ништа више од овога не говори о степену нељудскости и мржње, али ни о осећају бахатости и сигурности да се овакав злочин неће казнити и да убице неће одговарати на Косову и Метохији, које је тада већ годинама било под међунарoдном управом и где су мир и безбедност 'гарантовале' међународне снаге", сматра Брнабићева.

Истиче да Србија никада неће заборавити ову децу, степен окрутности злочина и никада неће престати да тражи правду за децу и њихове породице.

Вулин: Србија не сме да опрости ни да заборави

"Командант Кфора се заклео да ће 'преврнути сваки камен' али да ће наћи убицу. Колико му је вредела заклетва толико му је била успешна и истрага. Пошто убице нису тражили, нису их ни нашли", изјавио је министар одбране Александар Вулин.

Указујући да се у Приштини доноси закон по коме се не сме говорити ни мислити лоше о припадницима терористичке УЧК, Вулин је упитао "да ли се тај закон односи и на родитеље Пантелије Дакића и Ивана Јововића, да ли и они треба да ћуте када их буду питали о убицама из УЧК".

"Еулекс је званично престао да тражи убице, рекли су 'нема нових доказа'. Нема нових доказа ни за злочине нациста па их свет са правом тражи 75 година откако су убили последње људско биће. Зашто се одустало од истраге за убиство у Гораждевцу, зашто само за Србе правда није достижна? Сви су заборавили побијену српску децу и у Гораждевцу и у Ливадицама и у Олуји. Србија не сме да заборави, ни да заборави, ни да опрости", рекао је министар Вулин.

Јевтић: Казнити починиоце злочина у Гораждевцу

Косовски министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић позвао је представнике међународне заједнице да ураде више како би се пронашли и казнили починиоци злочина у Гораждевцу 2003. године, саопштено је из његовог кабинета.

Јевтић је на 17. годишњицу од злочина у коме је убијено двоје, а рањено четворо сроске деце, оценио да је само нечовек помраченог ума могао да пуца на српску децу из заседе док се играју и купају у реци.

"Поред оних који су тог августовског дана на српску нејач на реци Бистирици испалили 78 метака, велика је одговорност и на онима који не раде ништа да расветле злочине", рекао је Јевтић.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво