Шта нас чека у Бриселу, Вулетић: Немачкој се жури да се прича заврши

Социолог Владимир Вулетић рекао је за РТС да не очекује брза решења за Косово. Још од именовања Мирослава Лајчака, Немачка је наумила да убрза процес, а најаве нацрта свеобухватног споразума су пробни балон да се види на који ће начин која страна реаговати, истакао је Вулетић.

Сви причају о објави "Вечерње новости", које су најавиле, позивајући се на дипломатске изворе, да ће делегацији Београда коју данас очекују разговори са Мирославом Лајчаком и представницима приштинских институција у седишту Европске уније, бити уручен нацрт свеобухватног споразума, који подразумева "де факто признање Косова од Србије".

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, социолог Владимир Вулетић рекао је да не очекује да ће у Бриселу на столу бити нацрт споразума, али где има дима има иватре и да је вероватно у прирпеми један такав нацрт. 

Истиче да иза овакве иницијативе може стајати само Немачка.

"Не очекујем да ће данас бити такав предлог из више разлога, ниво на којем се воде разговори није такав ниво, имамо годишње одморе и неће се неко бавити тим крупним питањима", рекао је Вулетић.

Како каже, Немачкој се жури да се прича заврши, а Косово није само питање ЕУ, већ питање САД које покушавају да имају активну улогу, а ту су Русија и Кина које са стране посматрају.

"Не очекујем брза решења, још од именовања Лајчака, Немачка је наумила да убрза процес. Најаве су пробни балон да се види на који ће начин која страна реаговати", рекао је Вулетић.

Сматра да није реч о промени става Берлина, него је Берлин решенији да се процес убрза и оконча.

Вулетић истиче да ту има неколико нивоа, један ниво се тиче међународног односа снага - не треба потценити оно што су наши капацитети у разговорима.

"Реч је о унутрашњој стабилности, у којој мери Београд наступа снажно. Друго - питање наших економских капацитета, ту су наше позиције такве да зависимо од Немачке, то је та клацкалица у којој ће наша позиција бити тешка", указао је Вулетић.

"Притисци су ишли лагано" 

Према његовим речима, Немачка је кључни економски играч и мотор Европе, већина земаља у Европи су економски чврсто повезне са Немачком.

"Када погледате структуру наше привреде, колико је немачких компанија у Србији, видите да смо упућени највише на Немачку, то би могао бити проблем за наше политичке визије и у којој мери ћемо имати могућности да се изборимо", подвлачи социолог.

Када политички посматрамо ствари, Вулетић каже да су притисци кренули када се међународна геостратешка ситуација променила, када је Југославија нестала и када је пао Берлински зид - да се питање косовске независности стави на дневни ред.

Каже да су притисци ишли лагано, али од 2007. имамо ситуацију да Србија формално прихвати оно што је став запада - независнот још једне државе на Балкану.

"Више од 10 година Србије је одолевела пристисцима и надам се да ће користити међународне околности", указао је он.

"Несагласје Немачке и САД нам иде на руку" 

Према његовим речима, несагласје Немачке и САД нам иде на руку, то је нешто што је последица чињенице да када би се решило питање на начин на који Немачка види, САД би изгубиле важно место у Европи.

"Било би лакше да ако имате уситњен Балкан да контролишете на ефикаснији начин шта се дешава у дворишту ЕУ. То се не решава преко ноћи, то траје дуго", каже Вулетић.

Притисци ће бивати све већи и већи, сматра Вулетић.

Ово о чему дневна штампа пише, то су поруке Бриселу да Београд не одступа и као што се писало у Новостима, својеврсна порука - играмо се пробних балона и као што је Брисел слао поруке да види како ће се реаговати и Београд шаље поруке - куда ће и на који начин тећи остаје да се види.

"Не мислим да се случајно појавила идеја о нацрту споразума - више је као дипломатски маневар, оно о чему ће данас говорити председник Вучић, али то неће бити једина тема", указао је Вулетић.

Говорећи о Русији, Вулетић каже да је то велика сила која има специјалне односе са Немачком.

"Не знамо да ли Берлин има нешто да понуди Москви да се она без снажног набоја односи према Балкану", закључио је Владимир Вулетић.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво