Дачић за РТС: Српска страна није упозната да ће на дневном реду у Бриселу бити неки документ

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић каже за РТС да је, као и остали грађани, о уручивању нацрта споразума Београда и Приштине на састанку у четвртак сазнао из вести. Каже да је то изненађење, да Србија за то не зна, и пита зашто се то ради баш сада када председник Србије Александар Вучић није на састанку.

"Вечерње новости" су објавиле, позивајући се на дипломатске изворе, да ће делегацији Београда која у четвртак путује на разговоре са Мирославом Лајчаком и представницима приштинских институција у седишту Европске уније бити уручен нацрт свеобухватног споразума, који подразумева де факто признање Косова од Србије.

Министар спољних послова Србија каже за РТС да би представљање тог документа сада, у овој фази дијалога, представљало изненађење јер то није ни најављено да ће се десити.

"Чудно је зашто то сада раде. Зато то раде кад Вучић није тамо? Њему су јавили да ће наставак дијалога бити тек у септембру. Ако и буде тог документа, чему служи да се сада уручи да њему неко преда? Вероватно да би се добило на времену да се изврши притисак на Србију, и споља и изнутра. Споља међународни фактори који би то искористили као уцену да Србија прихвати тај документ. И на унутрашљој политичкој сцени има оних који подржавају те притиске насиљем на улицама. То су две стране исте медаље", сматра Ивица Дачић.

Београд ће, како каже, уцењивати они фактори који желе да се све врати на старо стање.

"Уцењиваће нас са уласком у ЕУ. Они говоре о томе да правно-обавезујући споразум мора да уследи пре нашег пута ка чланству ка ЕУ. Организација демонстрација је Вучићу показатељ 'ако не слушаш, можемо да те срушимо на улици'", рекао је Дачић гостујући у Дневнику РТС-а.

Ако буде документа, Дачић верује да ће Вучић упознати јавност са његовим садржајем и да ће одговор бити у складу са нашим националним интересима.

Каже да је је уручивање документа сазнао из вести као и остали, напомињући да српска страна није обавештена да ће било какав документ бити на дневном реду.

"Неколико токова утицаја на дијалог" 

Министар спољних послова Србија каже да је очигледно да постоји неколико линија и токова да се оствари утицај на ток дијалога Београда и Приштине.

"Постоји резолуција УН која тај дијалог пребацује у Брисел, али кад подвучемо црту, тај споразум кад буде мора да добије верификацију у Савету безбедности, силе морају дати мишљење", наводи Дачић.

Сматра да не постоји координација деловања Европске уније и Сједињених Америчких Држава по питању дијалога.

"Мислим да постоје велики притисци из земаља ЕУ, као што су Немачка и Француска, да се САД маргинализују у овом дијалогу. Они су минирали планирани састанак у Белој кући. Те две земље сматрају да је досадашњи ток дијалога био непродуктиван", каже Дачић.

Говорећи о покретању сарадње Европола и Приштине, министар спољних послова каже да они не могу бити чланови Европола као ни Србија јер нису чланови ЕУ.

"Највећи проблем за њих је што је 18 земаља повукло признање и немају већину у УН. Данас од 193 чланице УН могу да рачунају на 92 гласа. Смета им што се поново расправља о политичким питањима које су сматрали решенима. Цела њихова концепција заснована је на лажима и непоштовању договора", наводи Дачић.

Указује да су изјаве званичника из Приштине крајње "безобразне и дрске" додајући да међународна заједница реч није рекла на то.

"Они чине све, министарка са Косова рекла да су спречили две земље да повуку признање. То је лаж. Они не могу више ништа да ураде. Али је тачно да су неке велике земље инсистирале на томе да ми то (повлачење признања) обуставимо да би се постигао договор. Ми смо суздржани око тога и чекаћемо материјални доказ да видимо да ли је нека земља признала Косово, да ли је Приштина спречавала повлачење признања", напомиње Дачић.

"Надам се да неће бити Срба у Книну" 

Када је реч о ситуацији у Хрватској и годишњици обележавања акције "Олуја", Дачић је рекао да се Срби у тој земљи практично позивају да тој акцији дају легитимитет.

"Надам се да представници Срба неће ићи на обележавање Олује. Хрватска је извршила етничко чишћење, Србија је било 560.000, сада их је 180.000. Срби тамо су им потребни да би опростили Олују. То је моје мишљење, разговараћемо чисто да усагласимо ставове", рекао је шеф српске дипломатије.

Дачић сматра да изјава потпредседника владе Хрватске Бориса Милошевића из СДСС-а о одласку у Книн као жртвовању, нису жртвовања за српске интересе.

"Мислим да је то више интерес Хрвата", закључио је Дачић.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво