Завршена прва рунда разговора експерата Београда и Приштине

Прва рунда разговора Београда и Приштине на нивоу експерта завршена је данас у Бриселу. Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је да експертска делегација Београда сутра наставља разговоре са ЕУ посредницима. Косовски координатор за дијалог Скендер Хисени изјавио је да су се сложили у одређеним елементима.

Технички разговори делегација Београда и Приштине почели су и завршили се билатералним састанцима с посредицима Европске уније у дијалогу о нормализацији односа.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је да експертска делегација Београда сутра наставља разговоре са ЕУ посредницима.

Ђурић је рекао да представници Приштине одбијају преговоре о економској сарадњи и зато неће присуствовати сутрашњем састанку о тој теми.

"Ми ћемо доћи и разговарати са Европском комисијом о финансијској помоћи нашем региону", изјавио је Ђурић за Танјуг.

Делегација Београда на челу са Марком Ђурићем је након разговора на експертском нивоу са представницима Приштине и ЕУ отишла у српску правослану цркву у Бриселу "Свети Сава", где су на годишњицу масакра у Старом Грацком одали пошту убијеним српским жетеоцима.

Према речима Ђурића, делегација Београда данас је у Бриселу током техничких разговора о несталима и расељенима са КиМ затражила кажњавање злочинаца из ОВК и подсетила да "нико никада није одговарао" за злочин у селу Старо Грацко код Липљана, али ни за многе друге терористичке нападе на Србе на КиМ.

Током поподнева одржан је и заједнички састанака све три стране.

Разговорима је присуствовао специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак, који је оценио да је у питању "наставак политичке дискусије на нивоу експерата".

Хисени: Сложили смо се у одређеним елементима

Косовски координатор за дијалог Скендер Хисени изјавио је, након састанка са директором Канцеларије за Косово и Метохију Марком Ђурићем у Бриселу, да су се сложили у одређеним елементима, јавља Коха, преноси Косово онлајн.

Хисени је истакао да не очекује да ће тај процес бити лак, али да ће имати праву динамику, наглашавајући да се не може развлачити "у недоглед".

Према његовим речима, неће бити договора о одређеним тачкама, ако не буде свеобухватног споразума.

Додао је да ће требати одређено време да се "позабаве" одређеним елементима, односно поглављима свеобухватног споразума.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво