У четвртак наставак дијалога Београда и Приштине, које теме су на столу

У Бриселу се сутра наставља дијалог Београда и Приштине. У Европској унији тај састанак председника Александра Вучића и премијера из Приштине Авдулаха Хотија оцењују као важан први корак у обнови преговора, од којих очекују да доведу до коначне нормализације односа. Уочи одласка у Брисел, српски председник поручује: "Борићемо се за интересе Србије и српског народа на Косову и Метохији."

План Брисела је да наставак дијалога Београда и Приштине паралелно води на два колосека: један посвећен финализацији и коначној примени свих споразума који су до сада потписани, а нису заживели или нису у потпуности примењени. А други колосек је рад на споразуму о свеобухватној нормализацији.

Унија ће, како преноси Танјуг, преговоре интензивирати од септембра.

Српски председник пред одлазак у Брисел био је конкретнији.

"Две су кључне теме које ће сутра бити на дневном реду: то су нестале особе и интерно расељена лица, као прва тема. Друга тема, економија и боља економска сарадња, бољи проток робе, капитала, људи и услуга. Ми смо се припремили за ту тему. Видим да се припремају и Албанци, пошто добијам све изводе из албанске штампе, тако да гледамо шта ту можемо да урадимо. И борићемо се, то је оно што могу људима да кажем и људи то знају. Борићемо се за интересе Србије и српског народа на Косову и Метохији и то је наш циљ, то је наша обавеза, то је наш посао", поручује председник Србије Александар Вучић.

Косовски премијер Авдулах Хоти већ је у Бриселу, а претходних дана је поручивао да ће на сто ставити и тему ратне одштете, враћање катастарске документације и признање косовске независности.

У Европској унији истичу да посао неће бити лак јер је за споразум потребна политичка воља обе стране.

А за српске аналитичаре споразум је тешко остварив без координираног деловања Уније и Америке.

"Та нека синергија ЕУ и САД је неопходна за успех, то видимо из искуства свих претходних великих регионалних споразума, од Дејтона до Преспанског споразума. Тај свеобухватни споразум треба да буде не само свобухватан већ и вишеслојни, да се разговара и постигне договор о свему што је спорно", каже Сузана Грубјешић из Центра за спољну политику.

Бивши саветник за националну безбедност америчког председника Џон Болтон, у интервјуу за БИРН истиче да су Београд и Приштина пропустили прилику за решење, мислећи на опцију размене територија и открива да та идеја није била страна за озбиљне европске играче.

"Европа је такође размишљала о тој идеји и многи су заузели потпуно исти став. Разумем забринутост неких на Балкану да ће, ако се неке границе буду промениле, све остале бити у опасности. Разумем то што говоре, али мислим да је тај страх преувеличан. Поново сам поставио питање: шта је алтернатива? Ако саме стране постигну договор, да ли ће Европа заиста да се умеша и каже – не, не, не, то решење није довољно добро за нас?", рекао је Болтон.

Из Европске уније поручују да је наставак дијалога темељно припремљен, договорене су теме, добијена подршка земаља чланица, а најважније им је што је, кажу, показана политичка воља и посвећност лидерâ у Београду и Приштини да поново седну за преговарачки сто.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво