Србија протестује због границе према Косову

Српско министарство иностраних послова данас је уручило званичан протест македонском амбасадору у Београду Александру Василевском због почетка демаркације границе те државе према Косову, наводећи да такав чин представља "флагрантно кршење међународних норми."

"Македонска страна је чином отпочињања демаркације границе са Србијом у делу према Косову и Метохији кроз сарадњу са неовлашћеним органима из Приштине, показала да не поштује суверенитет и територијални интегритет Републике Србије и да Републику Србију не уважава као уговорну страну. То је, како се истиче, супротно духу и одредбама Споразума о регулисању међусобних односа и унапређењу сарадње из 1996. године, којим је, између осталог, Република Србија признала Републику Македонију под њеним уставним именом," наводи се у саопштењу српског министарства спољних послова.

Србија ће то, "флагрантно кршење међународних норми" македонских власти изнети пред надлежним институцијама Уједињених нација.

Постављањем граничног камена на тромеђи код места Шерупа, на Шар планини, у понедељак је и формално започела демаркација македонске северне границе према Косову, али се две стране још увек нису бавиле "спорним" делом границе, односно око 2.500 хектара земље која припада косовским Албанцима, али се у складу са договором који су поцетком 2001. године потписали тадашњи председници СР Југославије и Македоније Војислав Коштуница и Борис Трајковски, налази на територији Македоније.

Шеф македонске дипломатије Антонио Милошоски, раније, оценио је да почетак демаркације границе не значи да Македонија признаје независност Косова. "То питање није повезано са доношењем одлуке о признавању статуса Косова. То ће се размотрити посебно кад македонска влада процени да је дошло време за такву одлуку."

Власти у Београду, због оштрог отпора косовских Албанаца, нису укључене у нову рунду преговора о 150 километара границе, мада је македонски премијер Никола Груевски још раније најавио да је проблем, суштински, немогуће решити уколико се у процес не укључи Србија.

Након потписивања споразума о демаркацији између Београда и Скопља пре седам година, косовски Албанци али и њихови сународници у Македонији оштро су протестовали, упозоравајући тадашње македонске власти да ће се суочити са озбиљним проблемима, уколико споразум не буде одговарао њиховим интересима.

Убрзо после потписивања споразума, који је тада потврдила међународна заједница, у подраничном месту Танушевци, фебруара 2001. године избили су први сукоби између албанских побуњеника и македонских снага безбедности, који су месец дана касније прерасли у озбиљан обрачун, заустављен тек шест месеци касније уз посредовање НАТО, САД и Европске уније.

Повезане вести:

Демаркација не значи признање Косова

Почела демаркација границе између Косова и Македоније

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво