Вучић о наставку дијалога: Борићемо се за интересе Србије и Срба на Косову и Метохији

Председник Србије Александар Вучић изјавио је пред сутрашњи одлазак у Брисел, где ће званично бити настављен дијалог са Приштином, да ће се борити за интересе Србије и Срба на Косову и Метохији.

Председник Србије Александар Вучић рекао је да га брине, а то је видео у Паризу и Бриселу, питање могућности албанске делегације да сама доноси одлуке, а процењује да ће Приштина, због унутрашњих разлога, подизати све веће баријере између Албанаца и Срба.

Процењује и да ће због унутрашњих разлога Приштина подизати све веће баријере.

"Саслушање Хашима Тачија у Хагу баца у сенку све, и то је једина тема у Приштини, а дијалог им је формална, бирократска тема", указао је Вучић, након обиласка радова на изградњи Института за кардиоваскуларне болести "Дедиње 2".

На питање да ли мисли да са представницима Приштине може да успостави елементарно међусобно поверење које је потребно за дијалог, рекао да никада не бежи од успостављања бољег поверења.

"Желим добре односе Срба и Албанаца, два највећа народа на Балкану. Биће потребно много година да до тога дође. И много труда и енергије у то морамо да уложимо", рекао је председник.

Пренео је да су у Приштини на влади разматрали предлог новог закона о заштити вредности и врлина деловања ОВК, што значи да ће сваког Србина који би било шта рекао о деловању ОВК моћи да приводе и хапсе, исто као и везано за Рачак.

"Мислите да је с тим могуће да градимо ново поверење", упитао је Вучић, тражећи одговор од Брисела.

"Ми ћемо дати све од себе да поверење и боље односе стварамо", рекао је председник.

На питање новинара шта очекује од наставка дијалога у Бриселу, Александар Вучић је рекао да су две кључне теме сутра на дневном реду: нестале и интерно расљене особе и друга тема је економија и бољи економска сарадња, те проток робе, капитала и услуга.

"Припемили смо се за ту тему и они су се припремили, гледамо шта можемо да урадимо, али борићемо се за интересе Србје и Срба на КиМ, то је наш циљ и обавеза и то је наш посао", поручио је председник Србије.

Каже да не зна колико ће трајати сутра разговори, али да ће имати и састанак са Шарлом Мишелом, а после ће званицнцо почети дијалог.

Видећемо како ће то да изгледа, додао је Вучић.

Финансијски систем Србије стабилан 

Говорећи о последицама пандемије на економију оцењује да због привредних последица пандемије, у Србији "неће бити лако, али ће бити боље него у свим другим европским земљама".

"Ситауција у Србији није лака, али је лакша него било где у Европи. И нека грађани слободно троше свој новац, неће им недостајати плате ни пензије и неће каснити ни један дан", оцењује председник.

Наводи да Србија има стопу од 57 одсто јавног дуга у односу на бруто домаћи производ и да та стопа "не скаче".

"Србија ће поднети кризу не лако, али лакше него сви наши суседи, и лакше него већина других у Европи, и по стопи раста и по стопи јавног дуга и по стопи запослености односно незапослености. И по томе да нећемо смањивати плате и пензије", рекао је Вучић и оценио да је финансијски систем Србије стабилан.

Институт "Дедиње 2" готов до краја јуна 2021.

Председник Србије оценио је, након обиласка радова на изградњи Института за кардиоваскуларне болести "Дедиње 2", да би кардиоваскуларни гигант, који треба да буде стуб у региону, могао да буде отворен до Видовдана идуће године.

"Изградња велелепног Института за кардиоваскуларне болести 'Дедиње 2' у Београду биће комплетно завршена за мање годину дана, односно до краја јуна 2021", најавио је председник Србије Александар Вучић током обиласка радова.

Додао је да ће то бити највећа кардиоваскуларна болница у региону.

"Биће много нових места за интензивну негу, апартмани са два до три кревета, без неусловних соба. Имаћемо преко 270 посетаља", објаснио је Вучић.

Навео је и да је потребно да се изгради и гаража која није била планирана и хелиодром, ако Контрола лета то дозволи.

Указао је да ће само опрема нове болнице коштати између 15 и 20 милиона евра.

Подсетио је да је 76 домова здравља и амбуланти обновљено, рађене Опште болнице и изградило више клиничких центара у Србији.

Указао је да то није нешто што мало кошта, јер само Општа болница не може да се изгради без 25 милиона евра.

"Видимо сада у савременим условима колико је здравство постало важно, и зато је битно да направимо овако кардиоваскуларног гиганта, да будемо стуб региона", закључио је председник Србије.

На ту болницу чекало се чак 23 године, наглашава директор установе. Колико је таква болница важна, говори и податак да су у време короне збринули око 460 људи са акутним инфарктом срца.

"Једне ноћи у време пандемије, збринули смо четири руптуире аорте, најхитнија стања, и седам инфаркта, спасили смо 11 живота, и отпратили кући а за то је неопходна и организација и квалитетна радна снага. Са поносом могу да кажем и да више од 25 лекара и сестара помаже ковид болницама", каже директор "Дедиња" Милован Бојић.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво